Søk

Meny

Du er her:

Automatisering / mekatronikk

Publisert: 30.08.2012
Olav B. Vangen og Simen Lia Nilsen i aksjon under Yrkes-EM 2012.

> SE FILM OM AUTOMATISERING
Du møter Olav B. Vangen fra K-Tech og Simen Lia Nilsen fra FMC Technologies. Følg de på veien mot brose under Yrkes-EM 2012.

 

ArbeidsomrĂĄde
Den faglærte automatikeren har kompetanse til å utføre arbeid på produksjonsprosesser, maskiner og anlegg med tilhørende sikkerhetssystemer i industri, næringsvirksomhet og byggautomatiserte anlegg.

Kompetansen omfatter arbeid med elektrisk, pneumatisk, hydraulisk og mekanisk montasje og vedlikehold av automatiserte anlegg, samt arbeid med installasjon service og vedlikehold på industrielle elektriske installasjoner. I tillegg omfatter kompetansen arbeid med feilsøking, feilretting og reparasjon av produksjonsmaskiner og prosessanlegg med energi-, styre-, måle og reguleringssystemer, med digital og analog signalbehandling, samt internkontroll, helse miljø og sikkerhet, sikker jobbanalyse, kvalitetssikring og regelverk.

Personlige egenskaper
Automatikeren må like å kommunisere med brukere og kolleger og kunne foreslå løsninger på bakgrunn av en helhetlig system- og sikkerhetsforståelse. Automatikeren må kunne foreta selvstendige valg av energi- og reguleringsløsninger i automatiserte systemer og tilhørende utrustning.

Utdanning og kompetanse
For å bli automatiker må du gjennomføre Vg1 Elektrofag eller Vg1 Teknikk og industriell produksjon, Vg2 Automatisering, Vg3 Automatisering (i skole) samt 1,5 års læretid i godkjent lærebedrift i faget.

Etter- og videreutdanning
Det er mange etter- og videreutdanningsmuligheter for en automatiker. Du kan videreutdanne deg ved teknisk fagskole og /eller gjennom forkurs og påfølgende høyskoleutdanning i tekniske og andre fag. Alternativ vei til bachelor ingeniørfag kan være Y-veien. Se mer om dette på www.hit.no

Kontakter
Tone Belsby, Norsk Industri, e-post: tkb@norskindustri.no
Svein Harald Larsen, Norsk Teknologi: e-post: Svein.Harald.Larsen@norskteknologi.no

Aktuelle linker

> Se yrkesfag-filmer her

Medlem av

Samarbeidspartnere

  •  
© Worldskills 2018