Søk

Meny

Du er her:

CNC-maskinering

Publisert: 03.09.2012

Arbeidsoppgaver
CNC-operatørens arbeidsoppgaver er bl.a. å planlegge og gjennomføre produksjon, velge skjæreverktøy og skjæredata, lese tegninger og arbeidsbeskrivelser, og bruke, utvikle og redigere programmer for styrte verktøymaskiner. CNC-operatøren bruker avansert teknologisk utstyr og maskiner i arbeidet. En faglært CNC-operatør vil kunne få arbeid i store og små bedrifter, som ofte er høyt spesialisert for fremstilling av nye produkter for mekanisk industri, og i verksteder for vedlikehold av utstyr i annen industri.

Personlige egenskaper
CNC-operatøren må kunne arbeide nøyaktig, aktsomt, rasjonelt og effektivt, selvstendig og i samarbeid med andre. Du bør ha godt håndlag og interesse for maskiner og teknologi.

Utdanning og kompetanse
For ĂĄ bli CNC-operatør skal du ha gjennomført Vg1 teknikk og industriell produksjon, Vg2 Industriteknologi og to ĂĄrs læretid i godkjent lærebedrift. Utdanningen omfatter bl.a. ĂĄ kunne klargjøre og stille inn produksjonsmaskiner og –utstyr, styre, overvĂĄke og foreta nødvendig kontroll og justering av produksjonsprosesser og produksjonsmaskiner, utføre sponfraskillende bearbeiding som fresing, dreiing og boring, bĂĄde med manuelle maskiner og datastyrte maskiner. Helse, miljø og sikkerhet er en viktig del av utdanning. Utdanningen avsluttes med en fagprøve.

Etter- og videreutdanning
Det er mange etter- og videreutdanningsmuligheter for en faglært CNC-operatør. Du kan videreutdanne deg ved teknisk fagskole og /eller gjennom forkurs og påfølgende høyskoleutdanning i tekniske og andre fag. Alternativ vei til bachelor ingeniørfag kan være Y-veien. Se mer om dette på www.hit.no

Kontakt
Tone Belsby, Norsk Industri, e-post: tkb@norskindustri.no

Aktuelle linker
• www.t-i-p.no
• www.vilbli.no


> Se yrkesfag-filmer her

Medlem av

Samarbeidspartnere

  •  
© Worldskills 2018