Søk

Meny

Du er her:

Elektriker

Publisert: 03.09.2012
Elektriker Bernt Erlend Fridell i aksjon under Yrkes-VM 2011. Prestasjonene sto til en bronse-plass.

> SE FILM OM ENERGIOPERATØR
Hør hva Charlotte Irene Børresen sier om sitt yrkesvalg.
 

Elektrofag – yrkesfagenes realfaglinje
Elektrisitet kan bare beskrives gjennom matematikk og fysikk. Selv om det bare brukes bitte litt strøm i en mobiltelefon, eller mye strøm i for eksempel en vaskemaskin er det de samme prinsippene for strøm som gjelder. Thomas Edison oppfant glødelampen i 1879. Prinsippene for strøm er de samme i dag som den gang da Thomas satt og arbeidet i sitt laboratorium. Tenk om Thomas Edison ikke hadde fütt det til ü lyse i lampen sin. Blant annet takket vÌre lyset i lampen har denne teknologien i dag et uendelig stort bruksomrüde. Denne teknologien er hele tiden i utvikling og det kommer hvert ür mange nye müter ü bruke elektrisitet pü som ingen hadde tenkt pü bare for noe für ür siden.

Elektrikeryrket er midt i smørøyet for den som vil lĂŚre mer om elektrisitet. Som elektriker er du som har ”hands on” og kan vĂŚre med ĂĽ ta i bruk nye og spennende teknologier og samtidig vĂŚre med ĂĽ pĂĽvirke hvordan andre kan ta i bruk elektrisitet pĂĽ nye mĂĽter. I Norge er nesten all elektrisitet fornybar og miljøvennlig. Dersom du er oppatt av miljø og klima er elektrikeryrket absolutt et valg du bør vurdere. Her vil du virkelig fĂĽ muligheten til ĂĽ pĂĽvirke bĂĽde miljø og klima.

Hvordan blir du elektriker?
Ja, det er vanskelig ĂĽ velge utdanningsprogram pĂĽ videregĂĽende nĂĽr du er 15ĂĽr. Er du veldig usikker bør du kanskje vurdere yrkesfag. Velger du det vil du kunne prøve ut et yrke og fĂĽ et fagbrev og samtidig ha muligheten til ĂĽ ta høyere utdanning dersom du senere skulle bestemme deg for det. De fleste yrkesfag er to ĂĽr pĂĽ skole og 2 – 2,5 ĂĽrs lĂŚretid i bedrift. I lĂŚretiden fĂĽr du lønn mens du utdanner deg til fagbrevet.

Har du lyst til ü prøve ut elektrikerfaget mü du velge utdanningsprogram for Elektro (Vg1). Andre üret mü du velge Elenergi (Vg2). Nesten alle für lÌrekontrakt i bedrift etter Vg2 Elenergi. Det som er viktig her er at du har vist interesse for faget og at du har lite fravÌr fra skolen. LÌretiden for ü bli elektriker er 2,5 ür. De fleste er ferdig utdannet elektriker nür de fyller 21 ür.
Det er ganske krevende ü bli elektriker samtidig gir det deg mange muligheter nür du er ferdig utdannet. Du kan enten fortsette ü arbeide med varierte og spennene oppgaver i den bedriften du arbeide i, eller du kan utdanne deg videre. Du kan for eksempel med fagbrev elektriker søke deg direkte inn pü ingeniørutdanningen og bli ingeniør (Bachelor grad).

Hva kreves?
Elektrikeryrket er veldig variert og passer like godt for bĂĽde jenter og gutter. Det betyr at faget vil ha behov for personer med ulike interesser. Generelt er det slik at du fĂĽr utnyttet bĂĽde teoretiske kunnskaper og praktiske ferdigheter innenfor yrket.
Visste du at i Norge i dag finnes jurister og leger som har startet sin utdanning med fagbrev elektriker….i grunn er det bare du selv som bestemmer hva du egenlig vil bli..det fine er at du ikke mĂĽ bestemme deg 100% nĂĽr du er femten.

Kontakt
Svein Harald Larsen, Norsk Teknologi, e-post svein.harald.larsen@norskteknologi.no

Aktuelle lenker
www.gnizt.no , www.girlpower.no , www.udir.no, www.norskteknologi.no , www.nelfo.no, www.vilbli.no


> Se yrkesfag-filmer her

Medlem av

Samarbeidspartnere

  •  
© Worldskills 2018