Søk

Meny

Du er her:

Frisør

Publisert: 03.09.2012

Frisørfaget er et spennende yrke hvor det stadig skjer noe nytt. Moter og trender endrer seg hele tiden, men en god utdanning vil alltid være ditt viktigste fundament for en suksessrik og lang karriere i faget.

Fagets utvikling og plass i samfunnet
Frisørfaget har lange tradisjoner knyttet til det å skape velvære for både kvinner og menn. Faget er i kontinuerlig utvikling og har på nasjonalt og internasjonalt nivå utviklet en yrkesmessig status som gjør det lett for en frisørsvenn å arbeide i et internasjonalt miljø, med skiftende moter og trender og å tilpasse seg andre lands lover og regler.

Krav til kompetanse og ferdigheter
For å kunne gjøre det daglige arbeidet må frisøren kunne arbeide både selvstendig og sammen med andre, ta ansvar for eget arbeid og bedriftens virksomhet.
Frisøren skal forstå anatomi, fysiologi og ernæring knyttet til hud og hår, og kunne veilede kunder i hår- og hodebunnspleie. Frisøren skal kunne beregne arbeidsvinkler, hårlengder og volum i frisyrer ved å bruke geometri og materialforståelse. Forstå betydningen av økonomisk drift og prisberegning. Samfunnsfag, markedsføring og bransjekunnskap er bakgrunnskunnskap i arbeidet. Anvendelse og tilpassing av språk og bruk av IKT er viktig i yrkesutøvelsen.

Arbeidsoppgaver
Daglig arbeid i frisørfaget er å produsere aktuelle frisyrer til alle anledninger for barn, kvinner og menn. Arbeidet til en frisør er knyttet til følgende arbeidsoppgaver:

  • Klipp av hĂĄr og skjegg
  • Frisyreforming og makeup
  • HĂĄr- og hodebunnspleie
  • Fargebehandlinger
  • Strukturendringer
  • Kommunikasjon, kundesamarbeid og veiledning
  • Kommunikasjon, service og salg

Personlige egenskaper
Gode holdninger og sosiale egenskaper

En frisør kommer i nærkontakt med kunden, både fysisk og rent mellom-menneskelig, så gode anlegg for kommunikasjon og vilje til å behandle alle typer mennesker på en respektfull måte er en forutsetning for å velge dette faget.

God fysisk form
En generell god allmenn helsetilstand er en forutsetning for at du skal lykkes, en frisør står og går hele dagen og bør ikke ha skjelett eller muskelproblemer. Forebygg med gode sko, god trening og annen fysisk aktivitet, så unngår du skulder og nakkeproblemer

Hud og kjemikaler
Frisører benytter ulike kjemikalier i sitt arbeid, og er i tillegg i kontakt med vann og såpe, som kan tørke ut ubeskyttet hud. Bruk av hansker er viktig for å unngå dette.. Bedriftene har gode rutiner for hudbeskyttelse, og det er egen standard for ventilasjon. Man bør likevel ikke ha allergier eller eksem - eller være disponert for dette.

Utdanning og kompetanse
Offentlig videregĂĄende skole:
-
VG 1 Design & hĂĄndverk (et ĂĄr)
- VG2 Frisørfag (et år)
- VG3 opplæring i bedrift (to år)
Samlet opplæringstid er vanligvis 4 år.

Private frisørskoler:
5-6 måneders kurs, og deretter praksistid/læretid i bedrift. Lengden på opplæring i bedrift avhenger av hva du har av annen utdanning. Læretid vil derfor variere fra 3,5 til 2 år.

Etter- og videreutdanning
Som frisørsvenn kan du utdanne deg videre til frisørmester. Mesterutdanningen gir deg en god bakgrunn for å starte egen bedrift, eller være leder i en bedrift (se www.mesterbrev.no).

Du kan også ta tilleggsutdanning innenfor bl.a. makeup, som vil gi deg flere ben å stå på. Det være seg å jobbe med foto til magasiner, eller innenfor teater og film.

Kontakter
Bransje- og arbeidsgiverorganisasjon
Norske Frisør- og velværebedrifter                                                      
Mesterbrevnemnda                                    

Fagforening:
Frisørenes fagforening                

Linker:
www.vilbli.no  

> Se yrkesfag-filmer her

 

Medlem av

Samarbeidspartnere

  •  
© Worldskills 2018