Søk

Meny

Du er her:

Kulde- og varmepumpemontør

Publisert: 19.03.2018

Leter du etter en spennende opplæring i et tøft elektrofag? Enten du trives best hjemme eller er en eventyrlysten globetrotter, kan du leve av dette vidunderlige spennende elektrofaget.

Som kulde- eller varmepumpemontør har du nemlig muligheten til å jobbe både hjemme i Norge, og ute i verden. Ubegrenset i dybde og bredde kan du lære alt om å flytte energi ut eller inn, avhengig av hvor det skal bli kaldt eller varmt. Du kan varme kjæresten med varmepumper, eller kjøle colaen med isbitmaskinen.

Se filmen som VKE har laget fra konkurransen i kuldemontørfaget under Yrkes-VM 2017 i Abu Dhabi.

Godt for mat og folk
Det er kuldemontøren som sørger for at fisken i havet kan havne på de beste restauranter uten å miste kvaliteten på veien. Eller gjør at norske sjøfolk kan seile i farvann der lufttemperaturen blir over femti varmegrader. Vårt fag bringer komfort og lavt energiforbruk til det norske folk, vi sørger for at matvarene holder seg ferske og frosne, og vi fikser at barna har det gøy på skøytebanen.

Allsidighet
Alt du må lære deg er kuldeteknikk, ja også selvfølgelig en porsjon mekanikk, ventilasjon, rørlegging, elektroteknikk og automasjon. Systemforståelse og interessante arbeidsoppgaver er et kjennetegn på faget, så dette er yrket for deg som er allsidig og nysgjerrig. Dette er et fag uten grenser for deg som vil ha et rikt yrkesliv, og tjene gode penger.

Variasjon
Kulde- og varmepumpemontører arbeider med alt fra store kulde- og varmepumpesystemer til små varmepumper. Kjøleanlegg og varmepumpeanlegg finnes over alt i samfunnet, for eksempel butikker, hoteller, kontorbygg, ishaller, gasstankskip, cruisebåter og sykehus. Alt fra små virksomheter til kjente konsern som GK Norge, Caverion og Bravida, ansetter kuldemontører. Mange av disse tilbyr også læreplass.

Veien til fagbrev
For å bli kuldemontør må du først gå ett år med elektro (VG1 Elektro) eller teknologi og industriell produksjon. (VG1 TIP). Deretter kan du søke deg over på linjen for kulde- og varmemontør (VG2 Kuldefag), og deretter gjennomføre 2 års læretid i en godkjent lærebedrift. Siden kan du også utdanne deg videre ved teknisk fagskole og høyskole, om det er det du har lyst til.

 

Kontakt: Stig Rath, VKE - Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi

Aktuelle linker:
www.den-kuleste-jobben-i-verden.no    
www.gnizt.no    
www.vilbli.no    

Medlem av

Samarbeidspartnere

  •  
© Worldskills 2018