Søk

Meny

Du er her:

Sveising

Publisert: 12.09.2012

Sveiserens hovedoppgave er å sammenføye plater eller større konstruksjoner av metall ved hjelp av forskjellige sveisemetoder og teknikker. Materialet varierer også mye og foruten å beherske manuell sveising, må man også mestre automatisert sveising og styring av robotsveising. Det er ofte anledning til å spesialisere seg innen ulike sveisemetoder ved å avlegge sertifikatprøver som gjelder både nasjonalt og internasjonalt.

Personlige egenskaper
Som sveiser bør du like å arbeide både utendørs og innendørs og ha en positiv holdning til nøyaktighet og kvalitet og vilje til å følge beskrevne fremgangsmåter eller prosedyrer.

Utdanning og kompetanse
For å bli sveiser skal du ha gjennomført Vg1 teknikk og industriell produksjon, Vg2 industriteknologi og to års læretid i godkjent lærebedrift i sveisefaget. Utdanningen omfatter bl.a. å kunne lese og tolke tegninger og arbeide etter instrukser og sveiseprosedyrer og følge angitt metode. Faget vil ofte kreve utdanning og sertifisering i samsvar med internasjonale standarder og krav. Utdanningen avsluttes med en praktisk fagprøve.

Etter og videreutdanning
Med fagbrev som sveiser kan du etterutdanne deg med å utvide kompetansen med flere sertifikater for andre materialer og metoder. Du kan utdanne deg videre med å lære forskjellige kontrollmetoder for sveising som magnetpulver-(MT), penetrant- (PT), ultralyd- (UT), virvelstrøm- (ET) og radiografiprøving (RT). Du kan også videreutdanne deg ved teknisk fagskole og gjennom forkurs til påfølgende høyskoleutdanning i tekniske og andre fag. Alternativ vei til bachelor ingeniørfag kan være Y-veien. For mer informasjon se www.hit.no.

Kontakter
Tone Belsby, Norsk Industri, e-post: tkb@norskindustri.no

Aktuelle lenker
www.t-i-p.no
www.vilbli.no

> Se yrkesfag-filmer her

Medlem av

Samarbeidspartnere

  •  
© Worldskills 2018