Søk

Meny

Du er her:

Telekommunikasjon

Publisert: 12.09.2012

Elektrisitet kan bare beskrives gjennom matematikk og fysikk. For ĂĄ kunne kommunisere via mobiltelefon, internett eller se pĂĄ TV sĂĄ mĂĄ det brukes strøm. Selv om det bare brukes bitte litt strøm i en mobiltelefon, eller ”mye” strøm i for eksempel en TV er det de samme prinsippene for strøm som gjelder. Thomas Edison oppfant fonografen (forløperen til grammofonen) i 1877. Prinsippene for strøm er de samme i dag som den gang da Thomas satt og arbeidet i sitt laboratorium. Tenk om Thomas Edison ikke hadde fĂĄtt Fonografen sin til ĂĄ virke. Blant annet takket være oppfinnelsen av fonografen har denne teknologien i dag et uendelig stort bruksomrĂĄde. Denne teknologien er hele tiden i utvikling og det kommer hvert ĂĄr mange nye mĂĄter ĂĄ bruke telekommunikasjon og data pĂĄ som ingen hadde tenkt pĂĄ bare for noe fĂĄr ĂĄr siden.

Telekommunikasjonsmontøren er midt i smørøyet for den som vil lære mer om telekommunikasjon og data. Som telekommunikasjonsmontør er du som har ”hands on” og kan være med ĂĄ ta i bruk nye og spennende teknologier og samtidig være med ĂĄ pĂĄvirke hvordan andre kan ta i bruk telekommunikasjon og data pĂĄ nye mĂĄter.

Hvordan blir du telekommunikasjonsmontør?
Ja, det er vanskelig ĂĄ velge utdanningsprogram pĂĄ videregĂĄende nĂĄr du er 15ĂĄr. Er du veldig usikker bør du kanskje vurdere yrkesfag. Velger du det vil du kunne prøve ut et yrke og fĂĄ et fagbrev og samtidig ha muligheten til ĂĄ ta høyere utdanning dersom du senere skulle bestemme deg for det. De fleste yrkesfag er to ĂĄr pĂĄ skole og 2 – 2,5 ĂĄrs læretid i bedrift. I læretiden fĂĄr du lønn mens du utdanner deg til fagbrevet.

Har du lyst til å prøve ut telekommunikasjonsmontørfaget må du velge utdanningsprogram for Elektro (Vg1). Andre året må du velge Data og Elektronikk (Vg2). Mange får lærekontrakt i bedrift etter Vg2 Data og Elektronikk. Det som er viktig her er at du har vist interesse for faget og at du har lite fravær fra skolen. Læretiden for å bli telekommunikasjonsmontør er 2,5 år. De fleste er ferdig utdannet telekommunikasjonsmontør når de fyller 21 år.

Det er ganske krevende å bli telekommunikasjonsmontør samtidig gir det deg mange muligheter når du er ferdig utdannet. Du kan enten fortsette å arbeide med varierte og spennene oppgaver i den bedriften du arbeide i, eller du kan utdanne deg videre. Du kan for eksempel med fagbrev telekommunikasjonsmontør søke deg direkte inn på ingeniørutdanningen og bli ingeniør (Bachelor grad).

Hva kreves?
Telekommunikasjonsmontøryrket er veldig variert og passer like godt for både jenter og gutter. Det betyr at faget vil ha behov for personer med ulike interesser. Generelt er det slik at du får utnyttet både teoretiske kunnskaper og praktiske ferdigheter innenfor yrket.

Visste du at i Norge i dag finnes personer med Dr.grad som har startet sin utdanning med fagbrev telekommunikasjonsmontør I grunn er det bare du selv som bestemmer hva du egenlig vil bli. Det fine er at du ikke må bestemme deg 100% når du er femten.

Kontakt
Svein Harald LarsenNorsk Teknologi

Lenker
www.gnizt.no,   www.girlpower.no,   www.udir.no,   www.nelfo.no,   www.vilbli.no

> Se yrkesfag-filmer her

Medlem av

Samarbeidspartnere

  •  
© Worldskills 2018