Søk

Meny

Du er her:

Trykking

Publisert: 12.09.2012

Hvis du har sans for teknikk, er praktisk anlagt og liker tanken på å kjøre store maskiner, har du gode forutsetninger for å bli trykker. I tillegg må du ha godt fargesyn.

En trykker arbeider med mangfoldiggjøring av tekst og bilder. Mest pĂĄ papir, men ogsĂĄ pĂĄ andre materialer. Det finnes mange forskjellige trykkmetoder og maskintyper. Noen trykkere jobber med store rotasjonspresser og produserer aviser og magasiner i store opplag. Andre kjører digitale trykkmaskiner og trykker færre eksemplarer. En trykker mottar digitale filer som overføres til trykkplater, plasserer platene i trykkmaskinen og kjører opplaget – i opp til 120.000 eksemplarer i timen! Trykkeren mottar oppgavene sine fra en mediegrafiker og leverer dem fra seg igjen til bokbinderiet, der trykksakene ferdiggjøres før de leveres og/eller sendes ut.

Hvordan blir du trykker?
Veien til trykkerfaget går via videregående skole, utdanningsprogrammet Teknikk og industriell produksjon (TIP). Etter VG1 og VG2, der du blir kjent med både faget og yrkesmulighetene gjennom Prosjekt til fordypning, får du læreplass i bedrift. Som lærling får du lønn under resten av utdanningen. Etter to år tar du svennebrevet, og da er du klar for yrkeslivet!

Etter- og videreutdanning
Hvis du ønsker studiekompetanse på toppen av fagbrevet, må du bruke ett år til på skolebenken. Har du studiekompetanse kan du få høyskoleutdanning, både i Norge og i utlandet.

Bransjen har et eget utdanningsfond som støtter opp om etter- og videreutdanning for ansatte i bedrifter med tariffavtale.

Kontakt
NHO Grafisk: Hanne Hægh
Mediebedriftenes Landsforening: Steinar Webjørnsen
Fellesforbundet: Niels Edvard Killi

Aktuelle lenker
www.medielarling.no/
www.vilbli.no

> Se yrkesfag-filmer her

Medlem av

Samarbeidspartnere

  •  
© Worldskills 2018