Søk

Meny

Du er her:

YRKES-EM 2012 I BELGIA

Konkurransene pågår for fullt

Publisert: 05.10.2012

På den kjempestore EuroSkills-arenaen i Spa-Francorchamps i Belgia jobbes det intenst i hele 44 ulike fag. Dronning Paola av Belgia er blant de mange besøkende til arrangementet. De unge norske fagarbeiderne gjør en iherdig innsats og sies å gjøre det bra.

> Se bilder fra fagene i Galleri.

Yrkes-EM har 500 deltakere fra hele 30 ulike land. Det er en lett nervøs og spent stemning som preger deltakerne rett før, og under konkurransen. Alle de norske deltakerne forteller at laget er blitt veldig sammenspleiset og at de hver dag bruker tid på debriefing. Alle er med på å bygge hverandre opp foran neste øvelse.

Fra områdene rundt Spa busses skoleungdom inn til arrangementet. Her får de innblikk i fagene, og kanskje en del av dem finner ut hva slags retning de vil ha på sin egen utdannelse.

Blant de mange besøkende er også Hennes Kongelige Høyhet Dronningen av Belgia. Hun inspiserte en rekke av fagene 5. oktober, og fikk se dyktige fagarbeidere i aksjon.


Dronning Paola av Belgia på besøk i Yrkes-EM.

Programmering og utfresing
- Programmeringen i går og i dag har gått veldig bra, tror jeg, sier en smilende, men sliten Ole-Martin Danielsen som deltar i CNC-faget. - Jeg fikk faktisk skryt for at jeg jobber så raskt, sier han.

Men konkurransen har også bydd på sine utfordringer. - Maskinen som freser ut er annerledes enn den jeg bruker hjemme. Det har dermed tatt tid å bli kjent med maskinen, og når det i starten kun ble guidet på fransk, et språk jeg ikke akkurat behersker, var det jo litt vanskelig. Oppgavene har vært komplekse, og er nok på nivå med de som brukes i VM. Jeg har programmert avanserte deler på PC, og får disse freset ut i den store maskinen.


Ole-Martin Danielsen med et stort smil, selv om han er utmattet etter intens jobbing.

Ole-Martin får også oppgaver hvor han skal samarbeide i team med CAD-operatøren Andreas Slaaen Hernandez. - Andreas jobber enda mer med den datatekniske programmeringen, så samarbeider vi om det før jeg tar det videre med CNC-utfresingen.


Andreas Slaaen Hernandez i diskusjon om deler av sin besvarelse.

- CAD-arbeidet har gått bra ut fra egen vurdering, sier han. – Jeg føler jeg ligger greit an i forhold til de andre som konkurrerer i faget.

God sveis
Sveisejenta Hui Chen er godt i gang med alle sine sveiseutfordringer i EuroSkills. En god del punkter er veldig godt utført og pent arbeid. Hui har så larngt under konkurransen sveiset på fire ulike objekt. Hun jobber hardt for å komme i mål innen et tight tidsskjema. Hun sveiser bl.a. på en avansert trykktank med fire forskjellige sveisemetoder.

Riktig lokk på riktig kopp
I mekatronikk-faget, automatisering som mange kjenner det som, jobber Olav B. Vangen og Simen Lia Nilsen på spreng. Hvert sekund blir utnyttet helt til det blåses i fløyta og akten avsluttes. Her i EuroSkills lager de en prosesslinje, et samlebånd, der ulike lokk skal settes på riktige kopper. Eksperter i faget melder om at det er et veldig høyt nivå på alle deltakerne i Yrkes-EM i faget, og at det er kun få poeng som skiller lagene fra hverandre.

- Det går bra. Det er slitsomt, men utrolig godt å være i gang med konkurransen slik at vi kan få vist fram det vi har øvd på så lenge, sier Olav.

- Vi er vant til at delene har vært tatt mer i fra hverandre når vi starter. Her har noen deler vært mer sammenkoblet, forteller Simen. – Det er viktig i teamet vårt at vi hele tiden holder fokus og at vi holder oss til taktikken vi har lagt opp til. Taktisk planlegging for de ulike elementene i oppbygningen er viktig, forklarer han.


Olav og Simen med prosess-linjen de jobber på.

> Se bilder fra fagene i Galleri.

Medlem av

Samarbeidspartnere

  •  
© Worldskills 2018