Søk

Meny

Du er her:

Ta vare på fagkompetansen

Publisert: 06.10.2012

Fagarbeideren skaper verdier her og nå. Alle trenger vi dem, og vi trenger flere. Det er mange som vil yrkesfagene vel, og flere skal det bli.

> Se høyoppløselige bilder fra EuroSkills i galleriet

- WorldSkills og EuroSkills er utstillingsvinduer for fagopplæring. Det er viktig at vi lager slike konkurranser. Det er med på å løfte yrkesfagene nærmere folk, sier styreleder i WorldSkills Norway, og nestleder i LO, Tor-Arne Solbakken.

- Det er viktig at vi er med og konkurrerer i utlandet, slik får vi også følge med på hva som skjer i andre land innen yrkesfagene. Vi kan dermed måle oss selv, og se hvordan vi står i forhold til dem.

Positive ringvirkninger
- Positivitet herifra føres videre i norgesmesterskap og i skolekonkurranser. Vi får en positiv smittende effekt som er godt for rekrutteringen til yrkesfagene, sier Solbakken.

- Konkurransene er er med på å heve kvaliteten og statusen. Jeg skulle ønske at enda flere bransjeforeninger engasjerte seg og ble med med sine fag. Vi vil at flere fag fra Norge skal være med i disse mesterskapene. Vi vil gjerne ha en større spredning i vår fagparaply i EM og VM.

- Det blir spennende å se resultatene når de er klare. Vi håper på at så mange som mulig av de norske deltakerne kommer over poenggrensen på 500 poeng. Det er et mål hver enkelt jobber for. Slik jobber de ikke bare i konkurranse med de andre deltakerne, men også i forhold til seg selv og egen prestasjon, sier Solbakken.

- Vi trenger flere fagarbeidere innen svært mange fag. Skal vi opprettholde industrien i Norge, og vil vi ha omsorg og et bra helse-tilbud, ja så må vi passe på å få utdannet nok folk, sier han.

- Ungdom må oppfordres til å velge fagutdanning, og de må motiveres til å fullføre. Arbeidsgiverne må være med å bidra på sin måte, særlig ved å legge til rette for nok læreplasser. Og så må det jo være jobber til fagarbeiderne.


Leder i KS Sigrun Vågeng, nestelder i LO Tor-Arne Solbakken og kunnskapsminister Kristin Halvorsen i møte med helsefagarbeiderne, her ved Lisa Søderlund Adsem

Holder ikke å tilby deltidsstillinger
- Det må da være skikkelig attraktivt for bedrifter, både private og offentlige, å ansette folk som har vært med i EuroSkills og WorldSkills i alle fall. Vi har dessverre opplevd at deltakere har kommet hjem og kun blitt tildelt deltidsstillinger i offentlig sektor. Det er ikke godt nok. Det som skjer da, er at de med en gang går videre på skole og utdanner seg videre. Dette er en utfordring spesielt for kommunene og helseforetakene. En kan ikke jobbe for kvalitet og sende folk i verdensmesterskap, og så tilby dem kun deltidsstillinger når de kommer hjem igjen, sier Solbakken.

EM og VM gir oss kunnskap
- Gjennom å være med på slike konkurranser gjør det at vi kan oppdatere oss selv på tilstanden både ute og hjemme, sier Sigrun Vågeng, adm. dir. i KS. - Gjennom deltakelse her får vi innblikk i hvordan nivået er. Sakker vi akterut i forhold til de andre, eller er vi på høyden, eller foran?

- Det er fint å kunne være med å vise fram flott dyktig norsk ungdom som jobber iherdig med verdiskaping hver dag, i bedrifter, i kommuner og i stat og fylke. Det er bra å bli inspirert av å se hvor dyktig man kan bli, sier Vågeng.

- Jeg liker spesielt godt den enorme bredden av fag som presenteres gjennom slike mesterskap. Det er så innmari mye forskjellig en kan jobbe med, sier hun. - Det er en påminnelse for noen og enhver.

Avhengig av både industrimekanikeren og helsefagarbeideren
- Vi er jo opptatt av gode fagarbeidere i alle fag, understreker Vågeng. - Selvfølgelig skal vi ha dyktige automatikere og industrimekanikere i industribedriftene, men vi vil også ha gode helsefagarbeidere til å ta vare på oss når vi kommer på sykehus og sykehjem, og der vil vi jo også at maten skal smake godt.

- Vi trenger fagarbeiderne. Det er viktig at de som starter på en yrkesfaglig utdanning også holder motet oppe hele veien, og kommer seg igjennom hele utdannelsen. Man kan ikke gi opp i første sving, sier Vågeng. - Innsats må legges i det. Bedriftene må tilrettelegge gode læreplasser og i sin tur ansette. Spesielt ungdommer som har vært med i disse konkurransene må tilbys gode heltidsstillinger.

Etterlyser flere bransjer
- Enda flere bransjer og fagretninger fra Norge burde være representert her i EM. - Oppfordringen går i første omgang i å få meldt på fag og utøvere til norgesmesterskap. Det blir spennende å se hvordan det blir når det går av stabelen på Lillestrøm senere i høst.

- Vi må oppmuntre alle på yrkesfag om ikke å være redd for å vise fram faget sitt. Vær stolt av det dere gjør! Vi må alle være med på å lage en positiv kultur rundt yrkesfag, slik vil flere kunne vise seg fram, sier Vågeng.

Yrkeskonkurranser som virkemiddel
- Norsk Industri er glad for å kunne være partner og støttespiller for Yrkeslandslaget og dermed WorldSkills Norway, sier Carla Botten-Verboven, organisasjonsdirektør i Norsk Industri.

- Våre medlemsbedrifter har behov for dyktige fagarbeidere. Disse skal ikke bare følge den teknologiske utviklingen, men også være i front av denne. Norske bedrifter må kjennetegnes av beste kvalitet. Når norske fagarbeidere bryner seg mot andre fagarbeidere i yrkeskonkurranser, bidrar dette til å heve status og også kvaliteten i fagopplæringen. Norsk Industri mener konkurranser er et godt virkemiddel i denne sammenheng, sier Botten-Verboven. 

Stolt av yrkesfag
- Vi er glad for å kunne presentere de fagene vi gjør, sier sekretariatsleder i WorldSkills Norway, Elisabeth Lange. - Vi ønsker at enda flere unge, og også eldre, skal få øynene opp for alle verdiene som ligger i å kunne et praktisk fag. Slik vil vi gjerne vise fram enda flere fag på denne måten. Vi jobber for å styrke bevisstheten folk har til yrkesfag, at de skal se alle de positive sidene ved fagene. Vi er avhengige, hver dag, av dyktige fagarbeidere. Vi inviterer alle med på dugnaden med å få flere til å velge yrkesfag. 


Elisabeth Lange (t.h.), sekretariatsleder i WorldSkills Norway, er glad for kunnskapsminister Kristin Halvorsens positive holdning til yrkesfag.

Positivt fokus nødvendig
- Vi må fokusere på det som er bra. Ofte er det lett å gi mest oppmerksomhet til frafall og andre ting man sliter med. Men det er jo så mye positivitet med fagene som fortjener mer oppmerksomhet, sier Solveig Eldegard i Utdanningsforbundet.


Solveig Eldegard

- Kokkefaget er vel blant de som har hatt mye positiv oppmerksomhet de siste årene. Tv-serier har betydd mye for faget. Men kanskje folk er litt "mettet" nå – man opplever visst litt nedgang i interessen for faget.  Vi må være bevisst på hva slags bilde som vises av fagene. Det er en stor paraply av fag om vi tar med hele bredden ungdom i dag kan velge mellom, sier Eldegard.

- Å vise fram gode forbilder i fagene er bra. Hver enkelt person må finne ut hva en vil gjøre, og få selvtillit i det. I å være med på å bygge et helt menneske med selvtillit, er også skolen en viktig bidragsyter i, påpeker Eldegard.

Verdiskaping her og nå
- Alt skal lages. Vi trenger folk som gjør alt mulig. Tenk alle delene vi omgir oss med hver dag. Alt må planlegges og produseres. Vi tenker ikke nok på det, sier den norske ambassadøren i Belgia, Nils Engelschiøn, som også besøker EuroSkills. - Han er imponert over Yrkeslandslaget. 

- Egentlig er verdiskaping veldig konkret. Det blir til her og nå, ved at man skaper noe. Det er våre fagarbeidere og deltakere på Yrkeslandslaget lysende eksempler på, sier han

> Se høyoppløselige bilder fra EuroSkills i galleriet

 

Medlem av

Samarbeidspartnere

  •  
© Worldskills 2018