Søk

Meny

Du er her:

Kokkelere og servere: Alt mĂĄ klaffe

Publisert: 04.10.2014

Gjestene som fikk mat fra den norske kokken Kristin Skogen og som fikk den servert av Thora Karen Knutsdottir ga gode tilbakemeldinger. Det var ikke en smule igjen av den franske eplekaken de fikk servert av de norske deltakerne i Yrkes-EM.

Serveringsdelen har bydd pĂĄ utfordringer rundt bl.a. fine dining, a`la carte, bar og skalldyr. Gjennom oppgavene har alle bevegelser og detaljer hun har gjort blitt fulgt nøye. Det virker som om servitør Thora fra Sylling i Lier har taklet det bra. - Det er ofte de smĂĄ tingene som gjelder - som det stĂĄr og faller pĂĄ, sier hun. - I bedømmingen kan man gjerne tenke; gjorde hun det, eller gjorde hun det ikke. Det blir en slags ja og nei i bedømmingen. Fikk gjestene smake pĂĄ champagnen? Ble den enkelte matretten presentert for gjestene? Og ble den presentert godt nok? Ble champagne-flasken ĂĄpnet pĂĄ riktig mĂĄte? Ble isbitene lagt i glasset?  Var det nok isbiter? Ble det gjort pĂĄ riktig?

- Det er opp til dommerne ĂĄ bestemme. Jeg har gjort mitt beste, sier Thora.

Leser gjestene - og vil gjøre det bra for dem

- Som servitør føler jeg ofte at utfordringen ligger i å bidra til at måltidet blir hyggelig og bra ut fra forventningene gjestene har. Er det et nyforelsket ungt par som er ute og spiser, er det dåp eller et bryllupp? Settingene kan være mange. Jeg liker å være menneskekjenner og gjøre mitt for at stunden blir bra. Jeg synes det er spennende å bli kjent med gjestene.

Jobber sammen til daglig

Til daglig jobber Thora ved restauranten To rom og kjøkken i Trondheim. Kokken som er med til EM, Kristin Skogen fra Rissa i Sør-Trøndelag, jobber ved samme restaurant, sĂĄ de to kjenner hverandre. Det kommer godt med i Yrkes-EM. Maten som Thora serverer er det Kristin som har laget. - Og gjestene har gitt veldig gode tilbakemeldinger, kan Thora bekrefte.

- Det er fint ĂĄ ha Thora ĂĄ bringe maten videre til, sier Kristin. - Det er en hektisk og krevende konkurranse, vi kommuniserer sĂĄvidt underveis, men vi kjenner hverandre godt, sĂĄ man vet sĂĄnn cirka hvordan den andre ligger an.

Vant til ĂĄ konkurrere

Kristin kom med på Yrkesladslaget helt på tampen, like før EM gikk av stabelen. Kokken som egentlig skulle være med måtte melde avbud på grunn av sykdom. For Kristin er kokkekonkuranser ikke noe nytt, hun er ganske dreven i gamet. Hun har vært med i mange lærlingekonkurranser, deltatt i kokke-NM og vært med på juniorkokkelandslaget.

- Selv om jeg har vært med i mange kokkekonkurranser så har EuroSkills sitt eget særpreg. Her fokuserer jeg veldig på det jeg skal gjøre fra dag til dag, hvor det kommer nye oppgaver. Det er en krevende konkurranse. Jeg er veldig glad i å konkurrere, men det er jo en veldig deilig følelse når konkurransen er over. Det er intenst når det pågår.

I Yrkes-EM har det bl.a. blitt servert varm fisk, suppe, fasan, lammekarrè, sjømat, ost og fransk eplekake.

Fantastisk eplekake

- Og den eplekaken var visst helt perfekt, sier servitør Thora. - Dommerne sa at den så helt perfekt ut, akkurat slik en fransk eplekake skal være. Kaken var ganske stor, og gjestene spiste opp alt sammen. Vi hadde håpet at det kanskje var igjen en liten bit slik at vi kunne smake på den, men dengang ei.

- Vi liker å være på Yrkeslandslaget. Det er en god stemning i laget, vi er interessert i hverandres ve og vel - både som venner og som fagarbeidere, sier Thora.

Les mer om Thora og se høyoppløselige bilder.

Les mer om Kristin og se høyoppløselige bilder.


Kontaktpersoner:
Sekretariatsleder WorldSkills Norway: Elisabeth Lange, elisabeth.lange@norskindustri.no, 91558110.
Pressekontakt: Kristian Hansen, kristian.hansen@norskindustri.no, 40061188.

Medlem av

Samarbeidspartnere

  •  
© Worldskills 2018