Søk

Meny

Du er her:

SVEISEFAGET

Sveiser for å hente maks med poeng

Publisert: 03.10.2014

- Puh, det er varmt å sveise, men det går bra altså, sier Kristian Skibenes i sveisefaget og smiler bredt. Fokus på kvalitet, orden og ryddighet hjelper godt på i sveisefaget!

- Det er intenst når det pågår, det tar mage timer å sveise en godkjent trykktank, forteller Kristian i en av de få pausene han har mens Yrkes-EM pågår i Lille i Frankrike 2.-5. oktober. Han testes i ulike sveisemetoder og det er oppgaver med ulike materialer. Kristian forteller at han vet litt om oppgavene på forhånd, men så blir de endret ca 30 prosent inn i EM.

Kristian kommer fra Holmefjord i Fusa kommune, og jobber til daglig ved Kværner Stord.

Må være tøff i hodet

- I sveise-EM må deltakerne være "tøff" i hodet, sier den norske sveiseeksperten Leif Ottar Heimro fra Kværner Stord. - Man må planlegge godt, og det er viktig å vite hvor man har alt tilgjengelig verktøy.

- Kristian må være ryddig i hodet og ha det ryddig rundt seg. God struktur er viktig. Er man skjerpet blir man bedre både på tid og det kvalitetsmessige i arbeidet, sier Leif Ottar.

- Det er viktig å forstå hvor de fleste poengene er å hente og legge vekt på det i gjennomføringen. Jeg mener Kristian gjør en god jobb, det blir spennende å se hva slags plassering han ender på til slutt. Det er jo mange tester arbeidet han skal gjennom, stikkord er røntgen, plater, rør, bøyeprøve og visuell kontroll.

Kvaliteten på trykktanken er avgjørende

- Jeg synes monteringen og sveisingen går bra. Jeg måtte slipe og tilpasse en del ekstra på de første delene vi fikk til oppgaven, sier Kristian.

Se høyoppløselige bilder

- Det er mange poeng å hente på trykktanken jeg lager, så det blir spennende når dommerne skal teste den. Trykktanken skal takle et visst trykk, og den skal ikke minst være tett. Dette er alltid et spenningsmoment, men jeg skal få det til, sier han.

- Det er utfordrende å være med i EM og jobbe slik under press og bli sammenlignet med andre land. Jeg lærer mye. Det er fint å være på et landslag - vi oppmuntrer hverandre og har et godt samhold, sier han.

Les mer om Kristian, se høyoppløselige bilder (fri bruk).

Kontaktpersoner:
Sekretariatsleder WorldSkills Norway: Elisabeth Lange, elisabeth.lange@norskindustri.no, 91558110.
Pressekontakt: Kristian Hansen, kristian.hansen@norskindustri.no, 40061188.

Medlem av

Samarbeidspartnere

  •  
© Worldskills 2018