Søk

Meny

Du er her:

YRKES-NM OG OPPLÆRINGSDAGAN

Det meste automatiseres

Publisert: 29.10.2014

- Svært mye rundt oss inkluderer automatikk eller blir til gjennom automatiske produksjonslinjer, det spesialiserer vi oss på, forklarer Anneline H. Tangen fra Kragerø. I NM i automatisering jobber man i lag, to og to, og hun jobber da med Even S. Karlsen fra Bamble.

> Hør intervju med bl.a. Anneline i NRK Radio "God morgen Trøndelag"

- Vi har bygd en modell, en produksjonslinje helt fra bunnen av. Arbeidet inkluderer programmering, bruk av strøm og luft, forklarer Anneline. Til daglig jobber hun ved Ineos Norge i Porsgrunn.

Automatiseringsteamet med Even S. Karlsen fra Bamble og Anneline H. Tangen fra Kragerø.

Alt må klaffe
- Det er en omfattende oppgave vi har fått. Her er det mye som skal klaffe, sier Even. - Det er ting i oppgaven vi ikke har jobbet med tidligere også - så dette er krevende. Even jobber i Bergsli Metallmaskiner i Skien.

Det virker som om de to samarbeider godt, selv om de ikke er helt fornøyd med alt de har klart å sette sammen i oppgaven.

- Mekatronikk, som også kalles automatisering, er en blanding med elektronikk, datateknikk, programmering, logisk styring, luft og strøm, forklarer Even.

- Prosesslinjen vi har laget har tre transportbånd, sier Anneline. - Her er det registrering av ulike farger på kopper som kommer på båndet, så skal ulike ting skje med de forskjellige koppene.

Gjerne flere jenter
- Det er veldig gøy å være med i NM. Vi håper her at vi får vist fram faget vårt til enda flere, sier Anneline. - Jeg vil gjerne at mange flere jenter velger automatisering i årene framover!

NM som trening til VM
De som sies å være favoritter til å vinne NM i automatiseringsfaget er Sindre K. Hellingsrud og Petter Rustad. Begge kommer fra FMC Technologies i Kongsberg og har tidligere deltatt i EM.

- Det er VM i Brasil i august som er målet vårt, sier Sindre. - Men det er jo andre flinke deltakere her også, så vi får se da hvordan det går. Oppgavene her er minst like vanskelige som de vi fikk i EM da vi var i Lille i Frankrike tidligere i høst. Det er omfattende oppgaver som skal gjennomføres på kort tid. Dette er svært god trening for oss. Vi føler at teamarbeidet mellom oss går bedre og bedre.

- Den som liker teknologi og som vil møte nye utfordringer og være med på den teknologiske utviklingen i samfunnet, må vurdere sterkt automatiseringsfaget. Er du i tillegg nøyaktig, tålmodig og har gode samarbeidsevner, så er du på rett spor, sier Petter.

I FMC på Kongsberg jobber guttene med undervannssystemer. - Vi er med på å lage undervannsutstyr som blir satt på havets bunn for å hente opp olje. Det er avanserte styringssystemer vi jobber med.

Lik WorldSkills Norway og Yrkes-NM
Følg mesterskapet gjennom nettsidene, Facebooksiden til WorldSkills Norway og Facebooksiden til Yrkes-NM, og Twitterfeeden til WorldSkills Norway. Se bilder på Flickr! Her vil det bli jevnlige oppdateringer!

 


Om du er i Trondheim og på NM selv, kan du gjerne dele bilder også på Instagram; velg å tagge bilder med #yrkesnm #worldskillsnorway #yrkesfag

> worldskills.no

> Yrkes-NM på Facebook - Gå inn: LIK og DEL

> Yrkeslandslaget på Facebook - Gå inn: LIK og DEL

> Yrkeslandslaget på Twitter - Følg oss!

> Se bilder på Flickr

Kontaktpersoner:
Sekretariatsleder WorldSkills Norway: Elisabeth Lange, elisabeth.lange@norskindustri.no, 91558110.
Pressekontakt: Kristian Hansen, kristian.hansen@norskindustri.no, 40061188.

Medlem av

Samarbeidspartnere

  •  
© Worldskills 2018