Søk

Meny

Du er her:

YRKES-NM OG OPPLÆRINGSDAGAN

Gi yrkesfag en sjanse

Publisert: 29.10.2014

Norge vil i 2035 kunne mangle 90.000 fagarbeidere. Budskapet fra myndigheter og svært mange andre er: Gi yrkesfagene en sjanse, yrkesfag byr på flere muligheter enn du er klar over!

Ifølge Statistisk sentralbyrå vil vi i 2035 mangle opp mot 90.000 fagarbeidere. Det blir særlig behov innen elektro, industriell produksjon, bygg og anlegg og helse- og oppvekstfag. Bare 57 prosent (OECD) av elever i videregående utdanning fullfører på normert tid i Norge, frafallet er stort. Flere tar til orde for å bremse ned på "mastersyken" og få flere til å sikte seg inn på yrkesfag.

Gjennom Norgesmesterskap i yrkesfag og at det samtidig arrangeres utdanningsmesse er dette for at flere unge skal få øynene opp for yrkesfagene og det de har å by på. De beste i de ulike fagene har mulighet til å komme inn på Yrkeslandslaget og være med i VM som arrangeres i Brasil høsten 2015.

1 av 5 bedrifter: Stort behov for fagskoleutdannede
En kartlegging blant medlemsbedrifter i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) viser at en femtedel har stort behov for å rekruttere personer med utdanning på fagskolenivå. - Vi må stimulere flere unge til fagskoleutdanning. Det er viktig å øke antallet personer som tar kortere, praktiske og yrkesrettede utdanninger i Norge, sier direktør for kompetanseavdelingen i NHO, Are Turmo.

> Se undersøkelsen til NHO

Vil løfte yrkesfagene
Regjeringen utarbeider et yrkesfagløft. Målet er at flere skal ta fagbrev. Ungdommer i utdanningen er selv klar over frafallet. Deltakerne på Yrkeslandslaget jobber for å motvirke frafall. De viser at det er mulig å fullføre og gjøre det bra, de viser at yrkesfag er gøy! Gjennom deltakelse i skolekonkurranser, norgesmesterskap, EM og VM får en testet styrken sin mot andre. - Vi jobber for at flere skal få øynene opp for yrkesfag, og hvilke enorme muligheter utdanningen gir. Her er det spennende jobber i mange sektorer, og mulighet for videreutvikling og videreutdanning, sier sekretariatsleder i WorldSkills Norway, Elisabeth Lange.

- Gjennom Yrkes-NM får vi fram rollemodeller, de er stolt av det de jobber med og bidrar til at flere velger yrkesfag. De mer enn 300 deltakerne er alle unge og har tatt eller er i ferd med å ta fagbrev. Ungdommene som deltar i Trondheim kommer fra hele landet. Mesterskapet gjennomføres som et mini-OL med åpningsseremoni, konkurranser og avslutningsseremoni. Det er gratis adgang fra kl. 9, her ventes omkring 20.000 besøkende.

Nest best i Europa
Norge kom på andreplass av landene i Yrkes-EM når man måler gjennomsnittlig poengsum for laget totalt. Bare Tyskland kom foran. EM ble nylig arrangert i Lille i Frankrike. Det ble to gull og tre bronse til det norske laget. - Det at Norge nesten er på toppen av listen, ser vi på som et meget positivt tegn for yrkesfagene samlet sett, sier Lange. - Nå er vi spent på hvordan nivået blir i Yrkes-NM, sier Lange, og ønsker ungdom, skoler og foreldre velkommen til Trondheim Spektrum 28.-30. oktober.

Bredt spekter
NM har over 300 deltakere. Følgende 27 fag er representert i NM:

Automatisering

CNC

Industrimekaniker

Bilmekaniker

Bilskade

Billakkering

Telekommunikasjon

Elektriker

Kulde- og varmepumpemontør

Ventilasjons- og blikkenslager

Rørlegger

Murerfaget

Betongfaget

Tømrerfaget

Anleggsmaskinfører

Design og sømfag

Mediegrafiker

Frisørfaget

Kokk

Servitør

Kjøttfag

Konditor

Helsefagarbeider

Barne- og ungdomsarbeider

Ambulansearbeider

Yrkessjåførfaget

Anleggsgartnerfaget

 


> Se oversikt over deltakere fordelt etter fylke og etter fag

> Se program Yrkes-NM 2014

Lik WorldSkills Norway og Yrkes-NM
Følg mesterskapet gjennom nettsidene, Facebooksiden til WorldSkills Norway og Facebooksiden til Yrkes-NM, og Twitterfeeden til WorldSkills Norway. Se bilder på Flickr! Her vil det bli jevnlige oppdateringer!

Om du er i Trondheim og på NM selv, kan du gjerne dele bilder også på Instagram; velg å tagge bilder med #yrkesnm #worldskillsnorway #yrkesfag

> worldskills.no

> Yrkes-NM på Facebook - Gå inn: LIK og DEL

> Yrkeslandslaget på Facebook - Gå inn: LIK og DEL

> Yrkeslandslaget på Twitter - Følg oss!

> Se bilder på Flickr

Kontaktpersoner:
Sekretariatsleder WorldSkills Norway: Elisabeth Lange, elisabeth.lange@norskindustri.no, 91558110.
Pressekontakt: Kristian Hansen, kristian.hansen@norskindustri.no, 40061188.

Medlem av

Samarbeidspartnere

  •  
© Worldskills 2018