Søk

Meny

Du er her:

WORLDSKILLS 2013

Kan det bli gull innen bilfaget?

Publisert: 04.07.2013

Yrkeslandslaget jobber på spreng i Leipzig. De opplever store utfordringer med oppgavene, men gjør det bra! Bilene Tommy Harald Aasdalen Hauge, Kristian Høgli og Kenneth Kentø mekker på, blir i fin form etter deres behandling. - Jeg satser på gull, sier Tommy.

Last ned høyoppløselige bilder i bildegalleriet - se de ulike fagene.

Tommy Harald Aasdalen Hauge fra Notodden er billakkerer. I VM får han utfordrende oppgaver. - Dette er virkelig spennende å være med på. Det er så gøy, og veldig krevende. Vi får ulike raparasjonsutfordringer, og vi blir testet i ulike metoder. Det er om å gjøre og velge riktig metode til riktig oppgave og få til best mulig resultat. Jeg gjør mitt beste, og mener det skal holde. Jeg håper, og mener at jeg ligger bra an i sammenligningen med de andre. Jeg tror flere enn jeg har hatt noen utfordringer rundt bruk av silikon her, men totalt sett så langt i konkurransen er dette veldig bra. Jeg er fornøyd med min egen innsats. Vi har fått en bildør som skal rettes, grunnes, og lakkeres. Det skal være forskjellige farger utenpå og inni. Vi har også fått en støtfanger som skal repareres og lakkes. En annen oppgave innebærer blanding av farger, en metallic og en solid-farge, forteller Tommy ivrig, i en av pausene på konkurransen.


Tommy Harald Aasdalen Hauge i billakkeringsfaget. Foto: Kristian Hansen / WorldSkills Norway

- Vi er heldige å få jobbe på en den nyeste modellen; Golf 7.

Går for gull
- Det er veldig stort å få være med på dette. Jeg kunne ikke forestille meg på forhånd hvor stort dette egentlig er. Og jeg tror vel at jeg må komme hjem før jeg virkelig forstår hvor stort arrangementet er, må få det litt på avstand. Og alt fungerer 100 prosent her, arrangementsmessig. Alt er på plass av utstyr, og vi blir godt ivaretatt. Jeg er spent på resultatene. Jeg går for gull jeg, så får vi se da, sier Tommy og smiler lurt.

Finn skadene og rett dem
Kristian Høgli fra Skien får i konkurransen jobbe på BMW1-serien. Han jobber med å finne feil på bilen og rette dem opp. Bilskade er faget hans. - Først må jeg gå nøye gjennom bilen og få oversikt over skadene, så lages en skaderapport. Skadene må bort, så må de nye delene tilpasses og settes riktig på plass. Det gjelder å jobbe raskt og effektivt. Det er slitsomt men veldig gøy!


Kristian Høgli i dyp konsentrasjon. Foto: Kristian Hansen / WorldSkills Norway


Kristian virker rolig og fokusert når han jobber. Han bytter ut mange deler, bl.a. en bakskjerm. Det virker som om han forstår oppgavene godt, for han spør aldri observatørene oppfølgingsspørsmål rundt oppgavene. - Jeg lurer egentlig ikke på noen ting, jeg, sa han etter at dag nr en var over. Og slik jobber han på videre. De som følger med fra sidelinjen forteller at han jobber beinhardt.

Haugevis av feil å finne
- Det er lagt inn haugevis av feil i bilene jeg får tildelt i oppgavene her. Jeg går igjennom bilen til minste detalj på jakt etter feilene, og så må jeg rette dem da, og det klarer jeg jo. Kenneth Kentø fra Kvaløysletta utenfor Tromsø virker til å ta oppgavene på strak arm. Han koser seg i mesterskapet.


Kenneth Kentø i bilmekanikerfaget. Foto: Kristian Hansen / WorldSkills Norway

Det meldes om at nivået på deltakerne innen bilfaget er veldig høyt, det er dermed en meget sterk konkurranse de norske gutta møter.

- Jeg gjør alt jeg kan, og må derfor være fornøyd, sier han. - Det er et veldig bra opplegg her, og det er et veldig bra team hele Yrkeslandslaget!

Last ned høyoppløselige bilder i bildegalleriet - se de ulike fagene.

Medlem av

Samarbeidspartnere

  •  
© Worldskills 2018