Søk

Meny

Du er her:

#YRKESVM #NORGESVIKTIGSTELANDSLAG

Verdens beste industrimekaniker

Publisert: 17.08.2015

Industrimekaniker Martin Østnor smiler fra øre til øre, og midt imellom, et gullglis. Gratulerer med gull i Yrkes-VM! - Det er helt uvirkelig, men selvfølgelig kjempefint, sier han rett etter å ha mottatt gullmedaljen.

Martin Østnor med det norske flagget på pallen i Sao Paulo foran flere tusen mennesker.
Martin Østnor med det norske flagget på pallen i Sao Paulo foran ca 8000 tusen mennesker.

- Jeg kan ikke helt forstå det. Det har ikke gått opp for meg. Men det er veldig stort. Jeg tenkte aldri at det var jeg som kom til å få gullmedaljen. Jeg har jobbet hardt og utnyttet godt den tiden jeg hadde til rådighet i konkurransen. Jeg har vært effektiv og kvalitetsbevisst. Tenk at det ble gull!

God kvalitet i industrien
- At det ble gull til Norge i dette industrifaget må bety at vi har gode kvaliteter i industrien. Jeg har fått vist frem gode kvaliteter i faget. Det er mange flinke industrimekanikere i Norge. Vi skaper verdier hver eneste dag vi går på jobben. Å ha vært med i WorldSkills er en fin opplevelse å ha med seg videre, det har gitt meg en veldig god følelse.

> Les mer om Martin og selve konkurransen

Kanskje enda bedre sjokolade...
Gullgutten kommer fra Sørli i Lierne kommune, og jobber i Nidar i Trondheim til vanlig. - Det blir kult å komme tilbake på jobb med gullmedalje om halsen, sier han. - Nå vil vel sjokoladen fra Nidar smake enda bedre i tiden fremover kanskje. Sjokoladen blir "likar no", sier han på godt trøndersk og ler.


- Det smaker ikke så verst.

Kamp mot tiden
- Det har vært flott å få være med på dette. Jeg har aldri vært på et så stort arrangement tidligere. Nå er jeg veldig sliten.

- Oppgavene har vært varierte. En viktig del var å sette sammen og lage et transportbånd som anvender et hydraulisk aggregat. Jeg har da montert og tilpasset alle deler og komponenter for å få det til å virke. Det har igrunn vært greie oppgaver, men det er tidspresset som har vært den store utfordringen. Alt har måttet skje så innmari fort. Det var mange skoleelever og andre besøkende som har fulgt med på sidelinjen, men jeg klarte å fokusere på arbeidet hele tiden. Det har jo vært langt over 200.000 besøkende her.

Ferierer videre i Brasil
Martin er glad for å være ferdig. Han følger ikke med laget hjem til Norge, men blir værende i Brasil på en velfortjent ferie videre. Nå er det Rio og Copacabana som venter. - Det skal bli deilig å bare ligge rett ut på stranda og bare slappe av, sier han.

- Jeg vil takke eksperten min som har fulgt meg i dette, og alle på jobben min, og familien min også. Takk til alle som har heiet på meg!

Kreativ og løsningsfokusert
- Jeg mener at flere burde velge industrifag. Da får man et allsidig yrke, med et vidt spekter av oppgaver. Det er et veldig artig yrke, mener jeg. Ingen dager er like, man må være kreativ og jobbe for å finne gode løsninger.


Alle deltakerne er tilgjengelige for pressen for separate intervjuer. Ta direkte kontakt.

Martin Østnor, tlf.: 91336545.
> Høyoppløselige bilder av Martin Østnor (fri bruk)
> Se kontaktinfo til alle deltakerne 

Artikler og bilder fra worldskills.no og Flickr er til fri bruk. På nettsidene er det intervju med de norske deltakerne.

Se bilder fra VM
> Se video fra VM 
> De norske resultatene

GODT Å VITE: 

 • 1,189 unge deltakere
 • Mer enn 60 land
 • 50 ulike fag
 • 1,144 eksperter (voksne dommere)
 • 301 tolker
 • 800 frivillige
 • Størrelse på konkurransearenaen, Anhembi Park: 212,000 m2
 • I tillegg til å følge konkurransene kan du selv få prøve hele 29 ulike fag
 • 50 "Knowledge Spots" for å lære om fagene
 • Nesten 260.000 besøkende
 • Flere hundre tusen besøkende
 • 19 unge nordmenn i 18 ulike fag
 • Alle er under 23 år, har tatt eller er i ferd med å ta fagprøve.
 • Hele arrangementet er som et mini-OL med åpningsseremoni, konkurranser og avslutningsseremoni med medaljeutdeling.
 • Medaljeseremoni foregår søndag 16. august kl. 17-20 lokal tid, kl. 22 norsk tid. (For resultater følg med på nettsidene www.worldskills.no)
 • WorldSkills Norway har ansvar for det norske Yrkeslandslaget. WorldSkills Norway er en ideell organisasjon som arbeider for å høyne statusen, interessen og kvaliteten på norsk yrkesutdanning. Partene i arbeidslivet og flere organisasjoner står bak organisasjonen. Viktigste verktøy er yrkeskonkurranser, både i videregående skole og i bedrift. 
 • Deltakerne på Yrkeslandslaget kommer fra store deler av landet. De har blitt tatt ut til å delta på Yrkeslandslaget basert på skolekonkurranser, Yrkes-NM, og deltakelse i Yrkes-EM.
 • Yrkeslandslaget lander på Gardermoen tirsdag 18. august kl. 16:35 med KL1147.

Kontaktpersoner
Generell informasjon:
Sekretariatsleder Elisabeth Lange, mob. +47 91558110

Følgende personer kan kontaktes om nyheter, web, foto, video:
Cathrine W. Eidal, mob. +47 47637797 (foto, web, presse)
Peter Tryggestad, mob. +47 99236957 (video VM i Brasil)
Tone Buene, mob. +47 97763192 (web, foto)

Medlem av

Samarbeidspartnere

 •  
© Worldskills 2018