ArcticSkills i fremgang

Publisert

Styreleder i ArcticSkills, Svein Tore Jakobsen

LEVERER STAFETTPINNEN: Styreleder i ArcticSkills, Svein Tore Jakobsen, leverer stafettpinnen til de neste arrangørene av ArcticSkills, Utbildning Nord og Gränsälvsgymnasiet i Norrbotten.

Årets arrangement av yrkesfagkonkurransen ArcticSkills viser at prosjektet er i rivende utvikling. Konkurransen samler nå nesten 100 deltakere fra 26 yrkesfagutdanninger i Murmanskregionen, Nord-Finland, Norrbotten og Finnmark, og konkurranseprogrammet er utvidet og omfatter i dag 16 fag.

Kirkenes videregående skole var vert for yrkesfagelever og lærere fra hele Barentsregionen, og leverte en prikkfri konkurranse med høye faglige prestasjoner, spennende karriereveiledning og et interessant seminar for politikere, skolefolk og næringslivet. Det hele ble rammet inn av en åpnings- og avslutningsseremoni som tok pusten fra de mange gjestene, og skapte rom for trivelig samvær og nye vennskap på tvers av landegrensene.

Konkurransen samler nå nesten 100 deltakere fra 26 yrkesfagutdanninger i Murmanskregionen, Nord-Finland, Norrbotten og Finnmark, og konkurranseprogrammet er utvidet og omfatter i dag 16 fag. Det norske Barentssekretariatet og Nordkalottrådet har bidratt sterkt til å utvikle et prosjekt med spennende fremtidsmuligheter.

Støtte fra EU

Med årets konkurranse var ArcticSkills tilbake i Kirkenes etter en rundtur til Murmansk og Tornio de forrige årene. Dermed var pilotprosjektet trygt i havn, og partnerne har allerede signalisert videreføring og viktige kursendringer. Til det har de søkt og fått støtte fra EU-programmet Kolarctic CBC for perioden 2019- 2022.

Bevilgninga åpner for solide budsjetter som skal videreføre konkurransen og legge grunnlag for tettere samarbeid og involvering fra næringslivet i Barentsregionen. Blant annet skal ArcticSkills-finalistene få tilbud om yrkespraksis i bedrifter på tvers av landegrensene, og lærlingene skal få en plass i konkurransen. Målet er å bidra til et felles løft for å utvikle tilgangen på yrkesfaglig arbeidskraft i nordområdene.