Hva består Jobpics av?
Jobpics er svært enkelt å bruke og består av 187 bildekort med bilder av forskjellige yrker hvor interessekode (teoretisk, praktisk osv.), og krav til utdanningsnivå er angitt. På baksiden av det enkelte bilde finnes ytterligere to bilder fra samme yrke.
Basert på RIASEC-systemet
Billedkortene er basert på den største og mest kjente karriereveiledningsteorien i verden, som det ligger 50 års forskning bak.
Den amerikanske arbeidspsykologen John L. Hollands teori om yrkespersonlighet (RIASEC) er like viktig for karriereveiledningsfeltet som Freud er for psykologien. Holland kategoriserer mennesker i seks yrkespersonligheter, som man kan gjøre karrierevalg ut ifra.
RIASEC står for forskjellige egenskaper, for eksempel R for praktisk (realistic), I for teoretisk (investigative), og A for kunstnerisk (artistic). Ofte faller man innenfor flere av disse kategoriene.
Nå har nye Jobpics kommet i helt ny versjon: 50 yrker er nye, 50 er fjernet og nesten alle bildene er nye. Siden 2009 er Jobpics solgt i over 1000 eksemplarer i det norske markedet. Verktøyet brukes blant annet av rådgivere i ungdomsskolen som hjelper unge å gjøre egne utdanningsvalg.
Både ungdomsskoler og videregående skoler i fylket har rådgivere som skal være støttespillere for elever som trenger råd og veiledning.
Karriererådgiver Gunnar Bådsvik bruker Jobpics i sine samtaler med elevene, og sier følgende til lokalavisen Trønder-Avisa:
– Jobpics systematiserer egenskaper og interesser ved hjelp av bilder. Det tar en times tid, og er et godt verktøy for studenter som ikke vet hva de vil, forklarer Bådsvik.
Yrkesfag godt representert
Jobpics er laget i samarbeid med arbeidspsykolog Arne Svendsrud og eies av Arbeid & Inkludering.
– Jobpics er svært enkelt å bruke og består av 187 bildekort med bilder av forskjellige yrker hvor interessekode (teoretisk, praktisk osv.), og krav til utdanningsnivå er angitt. På baksiden av det enkelte bilde finnes ytterligere to bilder fra samme yrke, sier Arne Svendsrud.
– I den nye versjonen av Jobpics har vi hele bredden i mulige yrker, men yrkesfag er godt representert.
– Billedkortene er spesielt godt egnet for å vise arbeidsoppgavene i yrkesfag, som for eksempel rørleggere og snekkere som bruker forskjellige verktøy. Det er ikke like lett å vise forskjellen på en sosiolog og en kriminolog, der felles arbeidsverktøy er datamaskin og telefon, sier Svendsrud.