- Har lært noe om å behandle andre

GAMLE TOMTER: -Her på Sentrum Videregående skole i Kongsvinger hadde vi to fine år med toppmotiverte og inspirerende lærere. De hjalp meg med å få lærlingplass hos Bertel O. Steen, og det er jeg takknemlig for, sier Andreas. (Foto: Siw Grindaker / lokalavisen Glåmdalen)

GAMLE TOMTER: -Her på Sentrum Videregående skole i Kongsvinger hadde vi to fine år med toppmotiverte og inspirerende lærere. De hjalp meg med å få lærlingplass hos Bertel O. Steen, og det er jeg takknemlig for, sier Andreas. (Foto: Siw Grindaker / lokalavisen Glåmdalen).

Andreas Gravli Skulbru følte seg lite verdsatt og mobbet på skolen. Men han har kjempet seg gjennom motgangen og nå er han en av landets beste tungbilmekanikere, og skal representere Norge i Yrkes-EM 2020 (som er utsatt til januar 2021 på grunn av Corona-situasjonen).

Se også profilsiden til Andreas Gravli Skulbru.

- Det jeg har erfart i livet har gitt meg litt innsikt. Jeg har lært noe om hvordan man bør behandle andre, og om hvordan man ikke skal behandle andre. Jeg vil vise de som har hatt det vanskelig og fått dårlige tilbakemeldinger at de ikke trenger å la seg påvirke av dette, men at det er mulig å få til det man ønsker, sier Andreas Gravli Skulbru i intervju med journalist Siw Grandaker i lokalavisen Glåmdalen.

Han er 21, men erfaringene han har fra sine vanskelige første skoleår har gjort ham til en klok, innsiktsfull og reflektert ung mann. Langt mer moden og kunnskapsrik enn mange langt eldre menn. De første skoleårene hans kunne ødelagt alt.

Fikk mye kjeft 

- Enkelte lærere i de første årene hadde liten tro på at det skulle bli noe av meg. Jeg fikk mye kjeft og følte meg innimellom urimelig behandlet. I foreldremøter ble jeg fremstilt med lite positiv omtale, og det var fokus på alt jeg ikke kunne.


Dette forandret seg de siste tre årene på barneskolen, da jeg fikk ny lærer som ga meg både motivasjon og stor tro på meg selv igjen. Dette ble helt klart redningen.  


- Jeg vil ikke bli framstilt som noe offer. Alt det har jeg lagt bak meg. Det er vi ferdige med. Likevel, det at jeg ble plaget de første skoleårene har gjort at jeg våger å si fra til folk som går over streken og plager andre. 

Guttedrømmen ble virkelighet 

Lokalavisen Glåmdalen fikk være med i Andreas' løype, fra familiebedriftens lokaler på Sand, der han vokste opp, til Sentrum Videregående Skole i Kongsvinger og til hans nye, faste arbeidsplass, der han besto fagprøven for snart tre år siden. 

- Nå er jeg i ferd med å få oppfylt drømmen min: Først, bli en dyktig mekaniker, så vil jeg gå alle steg og nivåer her i verkstedet. For meg har det alltid handlet om store, tunge kjøretøy. Helt fra jeg lekte med sparkesykkel på verkstedgulvet i familiebedriften vår på Sand, Frakt & Spedisjon Service AS. Jeg var ikke store tassen da jeg suste fram mellom store trucker og lastebiler i mye støy på verkstedgulvet. Med både hørselvern og beskyttelse til ryggen. Dette var nok egentlig barnehagen min, ler Andreas. 

Fripass til Euro-Skills - EM i yrkesfag 

- Like etter ble jeg plukket ut til å delta i NM i yrkesfag på Hellerudsletta i 2018. Alle yrkesfag var representert, fra frisører og rørleggere til mekanikere og kokker. 

De var landets åtte beste lærlinger i kategorien «Tunge kjøretøy» som konkurrerte om Norgesmester-tittelen. Andreas vant. 

- Stor stas! Det ble sagt at det var et jevnt og høyt nivå. Det var daværende utdanningsminister, Torbjørn Røe Isaksen, som overrakte gullmedaljen. Og Erna Solberg var også til stede! Jeg ble litt overrasket over å gå til topps, vedgår 21-åringen.  I tillegg til gullmedaljen, vanket det diplom og beskjed om at han var direkte kvalifisert til Euro Skills 2020, som går av stabelen i Graz i Østerrike. Arrangementet er flyttet fra september 2020 til januar 2021. 

Da lærlingtida var over, fagprøven bestått og påkjenningen ved å pendle fra Sand til Lørenskog, ble Andreas lysten på jobb i hjemtraktene. Han endte på Bilco i Kongsvinger, og ble i snaut ett år, for én dag ringte telefonen. 

- Bertel O. Steen hadde etablert sitt nye, utvidede VLB-senter på Jessheim, og lurte på om jeg var interessert i å komme tilbake. Så 1. april hadde jeg min første arbeidsdag på Jessheim. Å pendle fra Sander i Sør-Odal, der huset mitt ligger, til Jessheim, er bare en liten køfri svipptur! Og her på Jessheim jobber jeg sammen med alle de gamle kollegene mine fra Lørenskog. Vi har det nyeste utstyret og det best utstyrte verkstedet man kan drømme om. 

- De skal virkelig ha ros for satsingen på oss ferskinger her. Flere andre steder ser man på lærlinger som billig arbeidskraft, mens man ikke tar oppgaven med å undervise og veilede så alvorlig. Her ser alle det som fint å få lære bort ting til oss unge gutta. De erfarne kan alt, og de er utrolig gode til å lære bort. De spiller oss nykommerne gode. Det sier også noe om miljøet her at flere, inkludert sjefen her på Jessheim, har jobbet i firmaet i over 40 år! Jeg er veldig takknemlig over å ha fått fast jobb her, smiler Andreas. 

EM-prepping med de beste 

Det venter en intensiv periode for Andreas og kollegene. Fram mot EM - Euro Skills 2020 - i Graz i september skal det trenes, drilles og øves på alle tenkelige oppgaver. Og ulike bilmerker må saumfares. 

- Enten Mercedes, Scania eller Volvo. Vi tar det vi får. Lastebil er lastebil, selv om det mange ulikheter. Kalle Fossum og gutta gir meg det beste grunnlaget jeg kan ønske meg! 

Tekst og bilde gjengitt med tillatelse fra lokalavisen Glåmdalen og frilansjournalist Siw Grindaker.