SVEISE-SIMULATOR LEVERT: Fra venstre kategorisjef sveis i Tools, Morten Gran, avdelingsleder på TIP, Trond Stormo og rektor Geir Ludvig Næstby på Bodin videregående skole. (Foto: Stig Bjørnar Karlsen).
- Dette var morsomt, sa yrkesfagelev Ole Meier (18) fra Andøya etter å ha prøvd den nye sveisesimulatoren på Bodin vgs i Bodø.
Han går på Bodin videregående skole i Bodø, som nettopp har fått på plass den første sveisesimulator i Nord-Norge. Den gjør opplæringen betydelig enklere og mer effektiv.
Alle TIP-elever i hele fylket vil etter hvert gjøre seg nytte av en slik. Den på Bodin vgs skal i løpet av skoleåret på rundgang til skoler i Salten. Så kommer det en i Mosjøen for Helgeland, og en i Svolvær for nordfylket.
En samlet investering på over 2 millioner kroner for fylkeskommunen, men det ligger også mange besparelser og fordeler med en simulator.
Det kan utføres langt mer sveising, det blir store besparelser på energi, tilsettingsmaterialer og utstyr. Den bruker ikke gass og det blir ingen røyk i lokalet, og ingen fare for å bli sveiseblind.
Fremtidsrettet
Rektor Geir Næstby, avdelingsleder Trond Stormo, Alf Eriksen som har med innkjøp i Nordland fylkeskommune og Morten Gran, kategorisjef sveis i Tools, smilte om kapp da de presenterte prosjektet for pressen.
Men den største begeistringen vil nok etter hvert komme fra næringslivet. For dette vil kunne gi fortgang i utdanning av sveisere, en av yrkesgruppene det i mange år har vært desperat mangel på.
- Dette er fremtidsrettet og det gir langt mer mengdetrening, sier rektor Geir Ludvig Næstby på Bodin videregående skole. Han ser ingen betenkeligheter i at arbeidet blir kunstig utført, for simulatoren er et supplement. Elevene skal selvsagt fortsatt også sveise på ordentlig.
Med fullt utstyr
Avdelingsleder for TIP på Bodin vgs, Trond Stormo, synes det er stort at skolen har fått det første eksemplaret av en så viktig enhet inn i undervisninga.
Han understreker at sveisingen med simulator skal foregå med vernesko, hansker og sveisebriller. For Bodin videregående skole er det ikke aktuelt å la elevene venne seg til uvaner før de slippes ut i arbeidslivet.
Morten Gran i Tools, som har hovedkontoret på Trollåsen på Kolbotn i Oslo, er glad for å ha levert sin første sveisesimulator. Han sier bedriften har som mål å levere 10-15 rundt om i landet i tiden framover.
Prøve og feile
Og skal vi tro elev Ole Meier, er det i hvertfall noe brukerne vil sette pris på.
- Hvis elevene får tilgang på en slik utenom skoletid, selvfølgelig i kontrollerte former, kan jeg godt se for meg at dette blir prioritert foran fritidsspill.
Det er fantastisk å se hvor langt teknologien er kommet, og hvordan det plutselig blir mye mer interessant når man kan prøve og feile på denne måten.
Dette vil gjøre undervisningen mye bedre. Vi forstår lettere hva vi gjør feil, vi får det godt forklart, vi får øve mye og blir mye fortere flink i faget, sier Ole Meier.
18-åringen fra Andøya har bare så vidt prøvd sveising før han slapp løs på simulatoren. Oppgaven han fikk endte i en score på 45 av 100, men ifølge han selv skjønte han straks hva som må til for raskt å forbedre seg betydelig.
Skrevet av frilansjournalist Stig Bjørnar Karlsen.