Elever risikerer å ikke få plass på yrkesfag

Agder: Elever som ønsker yrkesfag kan bli tvunget til å ta studiespesialisering. Årsaken er at yrkesfagene blir stadig mer populære.

Det er 2.300 flere søkere til yrkesfaglige utdanningsprogrammer enn til studieforberedende utdanningsprogrammer. I år søker halvparten av 11.500 elever seg til yrkesfag.

Bare i Kristiansand har 250 flere elever enn i fjor satt et yrkesfag på førsteplass.

Flere kommer ikke inn

Men flere elever som skal begynne på videregående skole, kommer ikke til å få yrkesfag-utdanninga de helst ønsker. Årsaken er at yrkesfag er blitt mer populært, og det ikke er plass til alle som ønsker det.

Avdelingsleder for inntak og elevtjenester i Agder fylkeskommune Anne Synnøve Sundsteigen er bekymret over at færre elever vil få innfridd sitt førstevalg til høsten.

– Noen av de i Kristiansands-regionen som har søkt yrkesfag på første- eller andreplass, og studiespesialisering som tredje ønske, risikerer å komme inn på studiespesialisering istedenfor, sier hun til NRK.

Sundsteigen forteller at Søgne videregående skole åpner neste år med plass til 500 elever.

– Det vil løse noen av problemene i Kristiansandsregionen, sier hun.

– Godt nytt for arbeidslivet

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) sier flere elever på yrkesfag er godt nytt for næringslivet i Norge,

– Arbeidslivet vårt trenger flere dyktige fagarbeidere, sier hun til NTB.

Brenna lover at fylkeskommunene skal få ekstra midler for å sikre flere læreplasser til de som skal ut i lære.

Les hele saken på NRK.no
 
WorldSkills Norway: – Gledelig med kamp om skoleplasser på yrkesfag

– Det er svært gledelig at det er blitt kamp om skoleplassene, det bare understreker at trenden er i ferd med å snu for yrkesfagene. Vi står i reell fare for å stå med for få fagarbeidere i årene som kommer om ikke flere ungdommer tar fagbrev.  Det er da viktig å sørge for at det opprettes tilbud som dekker etterspørselen. Det gjelder både skoleplasser og nok læreplasser, sier daglig leder i WorldSkills Norway Bjørnar Valstad.