Flere dropper lærlingtiden og vil fortsette på skolebenken

Publisert

Daglig leder i WorldSkills Norway, Bjørnar Valstad, mener det er uheldig at yrkesfagelever ikke fullfører og tar fagbrev. Men han mener likevel man ikke bør sperre for muligheten til å ta påbygg.

Flere skoleelever på yrkesfag vil heller studere videre enn å bli lærling. Samtidig skriker næringslivet etter arbeidskraft og ønsker seg ungdom rett ut i arbeid.

Hedda Førde Nordal ønsker å ta påbygg i Florø i steden for å bli lærling melder NRK. Hun er langt fra den eneste. Denne utviklingen uroer næringslivet.

– Jeg ønsker å ha større muligheter til å studere videre, og da blir påbygg det rette for meg, sier Hedda Førde Nordal, snart 18, frå Florø.

Hun har lagt bak seg to år på «naturbruk med hest» på Mo og Øyrane vidaregående skule i Førde. Hun kunne tatt steget videre og blitt lærling. Men dette ønskjer ikke sunnfjordingen. Hun vil heller sikre seg generell studiekompetanse, som hun trenger om skal søke høyere utdanning. Da må hun fortsette på skolen og ta påbygg vg3.

Det var Firdaposten som først skrev om 17-åringen.

Førde Nordal er langt fra den eneste som dropper å bli lærling.

Frykter utviklingen

Næringslivet er bekymret over utviklinga. De ønsker at yrkesfagelevene går ut som lærlinger og tar fagbrevet.

Innen helse og oppvekstfag, som er det største yrkesfaglige utdanningsprogrammet i Vestland, ønsker halvparten seg videre til påbygg.

Bare en tredjedel går ut i lære.

Det har vært en politisk målsetting om at flere unge skal velge yrkesfag, og her peker også pilene oppover. I Vestland velger 56 prosent av de videregående elevene denne retningen.

Problemet er altså at yrkesfag-ungdommen ikke går «løpet ut» og får fagbrev. I år er det nær 50 flere unge i Vestland som søker påbygg enn på samme tid i fjor.

Les hele saken på nrk.no

WorldSkills Norway: – Uheldig at yrkesfagelever ikke fullfører og tar fagbrev

– Vi har et skrikende behov for fagarbeidere i årene som kommer, og det er derfor uheldig at mange som går på yrkesfag ikke velger å fullføre med fagbrev. Det er nok dessverre slik at endel ungdom tror at å gå to år på yrkesfag og deretter påbygg er en enkel vei til studiekompetanse. Det må understrekes at det er det ikke. Strykprosenten er høy.

– Samtidig bør vi ikke komme dit at ungdommer ønsker høyere utdanning MÅ gå på studieforberedende. Vi vet at de beste ingeniørene er de med fagbrev. Fagutdannede har en unik praksis som gjør at de har en helt annen innsikt i faget som er svært verdifull for arbeidslivet. Det er derfor viktig og bra at fagutdannede har gode muligheten til å gå videre etter endt fagbrev. Men vi skulle ønske at alle som begynner på yrkesfag tar fagbrev og ikke velger påbygg.