Norge trenger flere fagskoleutdannede
Regjeringen må nå levere på det de har lovet i Hurdalsplattformen, skriver Are Turmo og Tord Hauge i NHO.
Regjeringen må nå levere på det de har lovet i Hurdalsplattformen, skriver Are Turmo og Tord Hauge i NHO.
Are Turmo er medlem av Kompetansebehovsutvalget og kompetansedirektør i NHO. Tord Hauge er leder av Nasjonalt Fagskoleråd og rådgiver i NHO. Sammen har de skrevet innlegg på nettstedet khrono.no om at Norge trenger flere fagskoleutdannede. Under følger et utdrag fra deres artikkel:
I 2021 manglet NHO-bedriftene nesten 13.000 nyansatte med fagskoleutdanning. Fagskole er det utdanningsnivået hvor NHO-bedriftene manglet flest folk. Samtidig er det et behov for korte relevante utdanningstilbud for folk i jobb. Fagskolene er sentrale når det gjelder livslang læring. Disse kompetansebehovene møtes ved å trappe opp antallet studieplasser i fagskolen, og la fagskolene rendyrke sin yrkesfaglige og arbeidslivsnære profil.
Tilstandsrapporten for høyere yrkesfaglig utdanning, som har som mål å være et viktig grunnlag for styring av sektoren ble også lagt fram i juni. Denne rapporten viser at fagskolesektoren har vokst jevnt og trutt de siste årene, og i 2021 var det drøye 28 000 studenter i høyere yrkesfaglig utdanning. Tilstandsrapporten peker også på at fagskolesektoren evner å rekruttere studenter tross den store veksten.
Fagskolene må utvikle seg videre på egne premisser og dyrke sin egenart. Verdien av fagskoleutdanning er den praksisrettede og yrkesfaglige innretningen, som gir fleksibel utdanning som er etterspurt i arbeidslivet. Det må derfor bli slutt på at fagskoler må skrive ned læringsutbyttebeskrivelser for å passe inn i nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk (NKR). Når evalueringen av NKR som NOKUT har satt i gang er ferdig, må utgangspunktet for de videre diskusjonene være hvordan rammeverket kan bygge opp under framtidens kompetansebehov.
Nå trenger vi en forpliktende opptrappingsplan for høyere yrkesfaglig utdanning. Fagskolene skal ikke måtte være usikre på om de skal planlegge for vekst eller ikke. Regjeringen har selv formulert i Hurdalsplattformen at de vil gjennomføre en opptrapping på 1000 nye studieplasser årlig i fem år. Dette er et minimum av den veksten som trengs for å møte dagens og morgendagens kompetansebehov. At Regjeringen selv ser behovet for en kraftig opptrapping, er viktig. NHO skulle helst ha sett at det var på plass midler til dette allerede i statsbudsjettet for 2022. Det haster med å sette denne opptrappingsplanen ut i livet. NHO forventer at Regjeringen leverer på dette, som et viktig tiltak for å tette kompetansegapet.