I et innlegg i Dagsavisen skriver byråd for oppvekst og kunnskap Sunniva Holmås Eidsvoll i Oslo kommune at bedriftene må se at de har et ansvar en god stund før de har en ferdig utdannet fagarbeider i sin stab.
– NHO understreker at for bedriftene er en kompetent arbeidsstyrke nødvendig for å utvikle produktive og konkurransedyktige virksomheter. Det betyr at vi har felles interesser og utfordringer. Også bedriftene må se at de har et ansvar en god stund før de har en ferdig utdannet fagarbeider i sin stab. Både kommunale tjenester og private bedrifter må slippe til ungdommene underveis. Det er god samfunnsøkonomi for oss alle.
– En utfordring at flere søkere står uten læreplass etter Vg2
– Jeg er glad for at vi i Oslo nå registrerer en økende interesse for yrkesfag med høyere søkertall. Den tendensen håper jeg fortsetter og er spent på søkertallene etter at søkefristen går ut 1. mars. Til skoleåret 2020/ 2021 søkte 28 prosent av elevene et yrkesfaglig utdanningsprogram, skriver Eidsvoll, men noterer at:
– Det er en utfordring at flere av søkerne står igjen uten læreplass etter Vg2. Det kan handle om lave kvalifikasjoner og dårlige norskferdigheter, eller mangel på læreplasser. Det øker risikoen for frafall. En ytterligere innsats rettet mot disse elevene, er derfor et målrettet tiltak for å øke gjennomføringen i Osloskolen.
Treårig satsning for flere læreplasser i Oslo
– Ungdommene som søker yrkesfag må få trygghet for at de kommer seg videre i utdanningsløpet med praksisplass og læreplass. At elever som står igjen uten læreplass får tilbud om Vg3 i skole, er ikke en god nok løsning. Derfor har Oslo over flere år jobbet frem læreplassgarantier i flere fag for elever som er kvalifisert. Men vi opplever at dette ikke er nok. Vi har nå øremerket 8 mill. for 2022 som første del av et treårig prosjekt for å få flere læreplasser.
– Det betyr at Utdanningsetaten kan etablere forsterkede tilbud for å skape gode overganger mellom skole og læreplass slik at færre faller fra. Skolene forventes blant annet å lage formidlingsplaner for sine elever. I tillegg er en egen «læreplassjeger» i gang med å få på plass flere læreplassavtaler med relevante bedrifter.
WorldSkills Norway: – Å ta inn lærlinger er en vinn-vinn situasjon for alle parter
– Det er for mange som står uten læreplass etter endt skolegang. Når vi nå ser økt interesse for yrkesfag er det svært viktig at elevene som velger å gå den veien får en læreplass når de er ferdig med skolen. Å skaffe flere læreplasser er et felles ansvar som både bedrifter og offentlig sektor må løse i felleskap. Fylkeskommunene kan ikke løse dette alene. Vi vet at det fortsatt er mange bedrifter som fortsatt ikke tilbyr læreplasser, sier daglig leder Bjørnar Valstad i WorldSkills Norway.
– Vi tror derfor det er et riktig og viktig steg av Oslo kommune å ansette en læreplassjeger som kan ha som en tydelig oppgave å oppsøke virksomheter og få flere til å få øynene opp for lærlingeordningen. Flere bedriftene må få øynene opp for at det lønnsomt å ansette lærlinger både på kort og lang sikt. Lærlinger bidrar til kompetanse i egen virksomhet og er positivt med på å skape en ungdommelig dynamikk som er positivt for virksomheten. Bedrifter som tar inn læringer er i tillegg med på å ta et samfunnsansvar som styrker dem selv og bidrar til å løse bransjenes fremtidige komptetansebehov. En vinn-vinn situasjon for alle parter.