Bjørnar Valstad er daglig leder i WorldSkills Norway.
– Vi vet at foreldre gjerne er den som blir lyttet mest til når det gjelder valg av utdanning. Men er foreldre den beste utdanningsrådgiveren for sine barn? Vi opplever at altfor mange foreldre henger fast i en gammel forståelse av hvordan utdanningen var da de selv var yngre, sier Bjørnar Valstad, daglig leder i WorldSkills Norway.
– Vi hører stadig at foreldre råder ungdom til å velge studieforberedende for å holde alle dører åpne. Dette rådet blir nok gitt i beste mening. Men studieforberedende er nemlig bare det, studieforberedende. Har du ikke en klar plan for høyere utdanning vil det være smart å velge et yrkesfag og sikre deg en utdanning med lønn og samtidig ha rett til videre studier om det skulle vise seg at du ønsker dette.
– Mange i foreldregenerasjonen tenker at studieforberedende er det eneste veivalg for å bli for eksempel ingeniør. Dette er direkte feil. Spør du næringslivet, så ser du at mange av de mest ettertraktede ingeniørene har et fagbrev.
– Vi blir også lettere oppgitt når vi hører at elever som har gode karakterer får beskjed at de må søke studieforberedende uten å vurdere andre alternativer. Valg av utdanning må gjøres med bakgrunn i evner og interesser og ikke ut fra hvilke karakterer man har på grunnskolen. Det må kommuniseres at mange yrkesfag er vel så krevende som studieforberedende og gir minst like gode fremtidsmuligheter for skoleflinke elever.
Ikke gjør som foreldrene dine sier
- Så vårt klare råd er å ikke bare høre på mor og far, men å lytte til egne interesser, tenke over egne evner og ikke minst å snakke med kvalifiserte rådgivere som kan fortelle om alle mulighetene.
– Det er ikke alltid like lett å velge hvilke utdannelser man bør satse på, og det er heller ikke lett å spå hvilke kompetansebehov det norske arbeidsmarkedet vil ha i fremtiden. Det er derfor veldig forståelig at mange unge er usikker på hva de bør velge og hvem de skal lytte til når det gjelder utdanningsvalg.
Hva vet foreldre om yrkesfag?
7 av 10 ungdommer rådfører seg med sine foreldre før de velger hva de skal studere på videregående. Men hva kan foreldre egentlig om yrkesfag? I gameshowet "Forspranget" tester ungdom sine foreldre i hva de vet om yrkesfag.
– Utgangspunktet må være hva man har lyst til å jobbe med som må være grunnlaget for hva en søker. Er man motivert gjør man det også godt på skolen. Deretter er det smart å se til hvilke yrker og utdanninger det vil være behov for fremover, sier daglig leder Bjørnar Valstad i WorldSkills Norway.
Han viser til at fremskrivinger fra Statistisk sentralbyrå forteller at det vil være et spesielt stort behov for helsefagarbeidere, personer med fagutdanning rettet inn mot industri, bygg og anlegg og håndverk, samt tjenesteytende næringer.
– Med andre ord, de tørre fakta forteller at noe av det sikreste man kan velge er å ta en yrkesfaglig utdanning.
Visste du at det finnes nærmere 200 ulike yrkesfag og velge mellom? Flere av yrkene har lange tradisjoner og du finner stor yrkesstolthet blant utøverne. Uansett hvilket av yrkene du velger, vil arbeidet gi deg rike muligheter til å være kreativ, skape noe og gi deg interessante oppgaver.