Fagskoleutdanning i BIM-teknikk
I Norge kan man utdanne seg til BIM-tekniker ved flere fagskoler. Noen av alternativene inkluderer:
- Fagskulen Vestland:
Tilbyr en nettbasert BIM-teknikerutdanning. Utdanningen er tilpasset for de som har fagbrev innen bygg og anlegg eller innen tekniske installasjoner. Studiet fokuserer på digital kompetanse, 3D-modellering, og samarbeidsprosesser i byggebransjen.
- Fagskolen i Viken:
Tilbyr en deltidsutdanning for BIM-tekniker med spesialisering innen installasjon. Studiet har fokus på digital 3D-modellering av tekniske installasjoner og metoder for samhandling og koordinering av byggeprosesser.
- Fagskolen Oslo:
Tilbyr BIM-teknikerutdanninger med spesialisering innen konstruksjon, anlegg og infrastruktur.
BIM er en prosess for å lage digitale modeller av bygninger. Det betyr at en bygning modelleres i 3D og inneholder alle data og all informasjon som trengs for å prosjektere, bygge og vedlikeholde den.
Hvorfor er dette faget viktig?
Bygningsinformasjonsmodellering (BIM) er et viktig fagfelt fordi det kan bidra til å:
- Redusere kostnader ved å identifisere og forhindre feil tidlig i byggefasen
- Forbedre kvaliteten ved å sikre at alle aspekter av prosjektet er koordinert og at alle involverte parter har tilgang til den samme informasjonen
- Effektiviser byggeprosessen ved å automatisere manuelle oppgaver og å gi alle involverte parter muligheten til å samarbeide effektivt
Hvilke yrkesfag bør man ta dersom man vil bli en BIM-tekniker
Det finnes flere yrkesfaglige utdanningsprogrammer på videregående skole som kan være en inngangsport til å senere spesialisere seg som en BIM-tekniker. Disse programmene gir grunnleggende kunnskaper og ferdigheter som er nyttige for en karriere innen BIM.
- Bygg- og anleggsteknikk gir grunnleggende kunnskaper og ferdigheter innen bygg og anlegg. Dette programmet dekker ulike fagområder som tømrer, murer, betongfagarbeider, og anleggsfag. Gjennom dette programmet får elever en god forståelse av grunnleggende byggeprosesser, som er viktig for senere spesialisering i BIM.
- Teknikk og industriell produksjon (TIP) fokuserer på tekniske ferdigheter og kunnskaper knyttet til industriell produksjon og vedlikehold. Kunnskap innen teknikk og mekaniske prosesser kan være nyttig for forståelsen av de tekniske aspektene ved BIM.
- Elektrofag gir kunnskap innen elektrofag, noe som kan være relevant, spesielt når det gjelder integrering av elektriske systemer i BIM-modeller. Dette programmet gir innsikt i elektriske systemer og installasjoner, noe som er en viktig del av moderne byggeprosjekter.
Etter at du har studert yrkesfag innen én av disse retninger, så kan du ta en fagskoleutdanning i i BIM-teknikk for å spesialisere deg som BIM-tekniker. Fagskoleutdanningen er en toårig utdanning som gir deg grunnleggende kunnskaper og ferdigheter innen BIM.
BIM som konkurransefag i Yrkes-VM
Yrkes-VM, kjent som WorldSkills, har nylig inkludert BIM som et konkurransefag der deltakerne skal lage en BIM-modell av et gitt bygg eller anlegg.
– Dette markerer en anerkjennelse av fagets viktighet for fremtidens arbeidsmarked. Konkurransen utfordrer unge fagfolk til å demonstrere deres ferdigheter i å bruke BIM for å løse komplekse byggeoppgaver, og fremhever hvordan teknologien bidrar til innovasjon og effektivitet i bransjen, sier daglig leder Bjørnar Valstad i WorldSkills Norway.
– WorldSkills Norway oppfordrer bedrifter, organisasjoner og andre fagmiljøer innen BIM til å vurdere å nominere dyktige kandidater til det norske Yrkeslandslaget. Dette er en god mulighet for unge talenter innen BIM-faget å vise seg fram og konkurrere mot andre unge talenter fra hele verden.
Gode jobbmuligheter
BIM er et viktig og fremtidsrettet fagfelt. BIM-teknikere er etterspurte i bygge- og anleggsbransjen, og det er gode muligheter for å få jobb i bransjen etter endt utdanning.
– BIM-teknikere er nøkkelspillere i den digitale transformasjonen av bygge- og anleggsbransjen, og de vil spille en viktig rolle i å sikre at byggeprosjekter blir gjennomført effektivt, kostnadseffektivt og sikkert, avslutter Bjørnar Valstad.
Les også: