Yrkesfag er sikreste vei til fast og trygg jobb

Publisert

Lorang Strand vinner Yrkes-VM 2019

Lorang Strand vinner Yrkes-VM 2019. Foto: WorldSkills Norway

Yrkesfag er kanskje den sikreste veien til fast og sikker jobb, ikke bare i dag, men i mange tiår fremover, skriver NHO-direktør Vegard Einan i Dagsavisen.

Her følger et utdrag fra kommentarartikkelen:

Som regiondirektør har jeg besøkt en rekke av NHOs medlemsbedrifter i Oslo og Viken. Stort sett alle sier det samme: Vi trenger flere folk.

Særlig kritisk er det for bedriftene som trenger kompetanse innenfor IKT og yrkesfag. For sistnevnte kan jeg blant annet nevne bygg og anlegg, restaurant- og matfagene og elektrofag. De unge som drømmer om å bli elektriker eller mekaniker, vil nesten helt sikkert kunne få oppfylt drømmen sin.

Faktum er at vi i dag beveger oss mot en vedvarende yrkesfagskrise. Da er det uheldig at flere av fordommene mot yrkesfagene fremdeles lever i beste velgående.

Det rammer ikke bare bedriftene som roper varsko om at de mangler kompetanse. Det rammer også ungdom som sliter med å finne en jobb som matcher med utdanningen man har valgt.

Jeg er helt sikker på at foreldre gir råd til sine barn med de beste hensikter. Likevel er det viktig å huske at mye har skjedd i arbeidsmarkedet siden man selv skulle ta det samme valget. En håndverker i 2023 har en helt annerledes arbeidsdag og karriere enn en håndverker hadde i 1990. Yrkesfag er kanskje den sikreste veien til fast og sikker jobb, ikke bare i dag, men i mange tiår fremover.

Les hele artikkelen på Dagsavisen.no