2024 - Et krevende, men positivt år for WorldSkills Norway

Publisert

Det norske Yrkeslandslaget 2024.

Det norske Yrkeslandslaget 2024. Foto: WorldSkills Norway

– 2024 ble et utfordrende, men positivt år for WorldSkills Norway, med høydepunkter som Yrkes-VM i Lyon, strukturelle endringer i Yrkes-NM og økt statlig finansiering som gir håp for fremtidig satsing, sier daglig leder Bjørnar Valstad.

Yrkes-VM i Lyon: Nære på for Norge

– Hva vil du si har vært årets høydepunkt?

– Høydepunktet i 2024 var Yrkes-VM i Lyon, hvor Norge stilte med 16 utøvere fordelt på 14 fag. Over 1 400 deltakere fra 69 land konkurrerte om å være best i verden. Selv om det ikke ble noen medaljer for det norske laget denne gangen, var flere av våre utøvere svært nære å nå toppnivået, sier daglig leder Bjørnar Valstad i WorldSkills Norway.

Vetle Myhre og Eskil Midteng i mekatronikk sikret Norges eneste Medallion for Excellence med en poengsum på 702 poeng. Seks andre utøvere leverte også imponerende resultater og var rett under grensen for en utmerkelse:

  • Eivind André Wetting (bilskade) – 695 poeng
  • Martine Netland Haagensen (billakkering) – 694 poeng
  • Emma Straub (helsefagarbeider) – 693 poeng
  • Andrea Smedby (frisør) – 692 poeng
  • Simen Totland Bergsholm (lette kjøretøy) – 691 poeng
  • Hanna Korvald (kokkefaget) – 691 poeng

– Hvordan vil du beskrive det faglige nivået under Yrkes-VM? 

– Nivået er skyhøyt og marginene opp mot å nå opp i medaljekonkurransen i Yrkes-VM er ekstremt små. Det er bare å la seg imponere over utøverne som kjemper om medaljene, de er ekstremt godt forberedt, sier Bjørnar Valstad.

Han fremhever at systematisk trening og bedre forberedelser er nødvendig for å løfte resultatene.

– Norge bør sørge for at våre beste utøvere får bedre muligheter til å trene. Vi har fantastiske ungdommer som er på et svært høyt faglignivå, men vi ser at om de skal lykkes bedre må vi legge tilrette for bedre og mer trening. Vi må som nasjon i hvert fall kunne konkurrere på nivå med de beste europeiske landene. Noe annet er ikke godt nok for et land som påstår at vi har verdens beste fagarbeidere, understreker Valstad.

Daglig leder i WorldSkills Norway Bjørnar Valstad og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap).

Daglig leder i WorldSkills Norway Bjørnar Valstad og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap). Foto: WorldSkills Norway

Økonomisk stabilitet gir nye muligheter

2024 var et år preget av økonomiske utfordringer, som blant annet førte til avlysningen av Skole-NM. Likevel løsnet det mot slutten av året: Økt finansiering fra statsbudsjettet sikrer at WorldSkills Norway nå kan tenke langsiktig for første gang på flere år.

– Med økt statlig støtte fra 2025, inkludert en økning på 4 millioner kroner, kan WorldSkills Norway satse mer målrettet på sine aktiviteter. Dette inkluderer gjenopprettelsen av Skole-NM i 2025, videre utvikling av Yrkes-NM og bedre forberedelser for Yrkeslandslaget, sier Bjørnar Valstad, og legger til:

– Selv om vi fortsatt har beskjedne rammer i forhold til sammenliknbare nasjoner, gir de nye rammevilkårene oss større muligheter til å jobbe mer systematisk. 

Ny struktur for Yrkes-NM ble vedtatt

I 2024 ble det besluttet å endre strukturen for Yrkes-NM. Fra 2026 skal mesterskapet arrangeres i partallsår før 1. mars. Endringen gjør Yrkes-NM til et viktig uttak for Yrkes-VM og gir samtidig bedre forberedelsestid til Yrkes-EM året etter. 

– Dette er et viktig grep for å styrke Yrkes-NM som en arena for rekruttering og markedsføring av yrkesfagene. Samtidig gir vi utøverne de beste mulighetene til å prestere internasjonalt, spesielt i Yrkes-EM. Norge har med det i realiteten sagt at vi satser mer på Yrkes-EM enn Yrkes-VM, sier Valstad.

Skal Norge starte en prosess for å søke om å arrangere Yrkes-EM i 2033?

– Det har kommet innspill fra ulike hold om Norge kan være vertskap for Yrkes-EM i 2033. Hva tenker WorldSkills Norway om dette? 

– Ideen kommer som et svar på den økende mangelen på fagarbeidere og løftes frem som en mulig nasjonal satsing. Å arrangere Yrkes-EM i Norge kan være et kraftig løft for rekrutteringen til yrkesfagene, sier Valstad.

– Dette vil kreve grundig planlegging og politisk støtte, men potensialet for inspirasjon og samarbeid er enormt.

WorldSkills Norway skal i løpet av første halvdel av 2025 vurdere om det er grunnlag for å starte en prosess for å vudere en norsk søknad.

Tusen takk til alle som bidrar

– Det er mange gode krefter som understøtter aktivitetene til WorldSkills Norway? 

– Ja, ingen av aktivitetene, konkurransene eller resultatene vi oppnår hadde vært mulig uten innsatsen fra alle som bidrar, sier Bjørnar Valstad.

På vegne av WorldSkills Norway retter han en spesiell stor takk til:

  • Medlemmer og samarbeidspartnere, som står sammen med WorldSkills Norway for å styrke yrkesfagene.
  • Ekspertene, som med sin faglige kunnskap veileder utøverne til konkurransene.
  • Yrkeslandslaget, som med sitt pågangsmot og innsatsvilje representerer Norge på den beste måten
  • Alle andre som hver dag gjør en forskjell for elever, lærlinger og unge fagarbeidere.
  • Og ikke minst, alle dere som jobber for å heve yrkesfagenes posisjon i utdanning, arbeidsliv og samfunnet ellers.

– Sammen har vi lagt et solid grunnlag for fremtiden. Vi ser frem til nye muligheter og gleder oss til å fortsette arbeidet med å løfte yrkesfagene til nye høyder, avslutter Valstad.