Skal Norge søke om å bli vertsnasjon for Yrkes-EM i 2033?

Publisert

Det norske Yrkeslandslaget under Yrkes-VM 2024 i Lyon, Frankrike.

Foto: WorldSkills Norway

Kan et Yrkes-EM i 2033 bidra til å møte den kritiske mangelen på fagarbeidere i Norge? Ideen har kommet opp fra to ulike regioner nå høst. WorldSkills Norway vurderer en mulig utredning av spørsmålet.

EuroSkills, også kjent som Yrkes-EM, er Europas største konkurranse for unge fagarbeidere. Her møtes deltakere fra hele Europa for å konkurrere i ulike yrkesfaglige disipliner. Konkurransen arrangeres annethvert år og fungerer som en viktig arena for å fremme yrkesfaglig dyktighet og samarbeid på tvers av landegrenser.

– Å arrangere et Yrkes-EM i Norge i 2033 er en spennende idé som har kommet opp fra to ulike regioner nå i høst, sier daglig leder i WorldSkills Norway, Bjørnar Valstad.

Han presiserer at dette fortsatt kun er en idé, og at administrasjonen planlegger å legge frem en sak for styret i løpet av våren 2025. Spørsmålet vil være om Norge skal gå videre med å utrede mulighetene for en søknad.

– En eventuell søknad krever omfattende forberedelser. Vi må etablere en prosjektgruppe som skal vurdere hva som vil kreves av oss som arrangør, hvor i landet arrangementet kan og bør avholdes og hva det vil koste. Dessuten vil en norsk søknad være helt avhenge av politisk støtte og statsgarantier, understreker Valstad.

Norge kan lære av sine naboland

Norges naboland har allerede erfaring som vertskap for store yrkeskonkurranser. Finland arrangerte Yrkes-VM i Helsinki i 2005, Sverige var vert for Yrkes-EM i Gøteborg i 2016, og Danmark skal arrangere Yrkes-EM i Herning i 2025.

– Vi har et godt samarbeid og løpende kommunikasjon mellom de nordiske WorldSkills-organisasjonene, og dersom Norge skulle ønske å søke om å få arrangere Yrkes-EM i 2033, så har vi mye god erfaring å spille på blant våre nordiske søsterorganisasjoner, sier Bjørnar Valstad.

Norge søkte om Yrkes-EM i 2018

Dette er ikke første gang Norge har vurdert å arrangere Yrkes-EM. I 2013 vedtok Stortinget å støtte en søknad om å arrangere EuroSkills 2018 på Lillehammer, med et foreslått statlig tilskudd på 54,6 millioner kroner.

– Selv om søknaden fikk bred politisk støtte, var det Ungarn som til slutt ble valgt som vertsnasjon. I stedet ble 2018 erklært som «Yrkesfagenes år» i Norge, som likevel bidro til å styrke fokuset på yrkesfag, sier Valstad.

En løsning på mangelen på fagarbeidere?

Ifølge Statistisk sentralbyrå vil Norge kunne mangle opptil 100.000 fagarbeidere innen 2035.

– Det viktigste med å ta på seg et slikt gigantarrangement er at det kan bli en nasjonal fellesarena for å fremmer interessen for yrkesfag og bidra til å styrke rekrutteringen. Samtidig er det viktig å nøye vurdere om vi har ressursene og støtten som kreves for å gjennomføre et slikt arrangement, sier Valstad.

Dersom Norge skulle bli vertskap, tror WorldSkills Norway at arrangementet kan fungere som en katalysator for økt samarbeid mellom utdanningssektoren, næringslivet og myndighetene. Målet vil være å inspirere flere unge til å velge yrkesfag, rekruttere flere faglærere og bygge en sterkere og mer kompetent arbeidsstyrke for fremtiden.