Vurderer Yrkes-NM to år på rad

Publisert

Konkurranse i Bilfag under Yrkes-NM 2022 i Kristiansand.

Foto: WorldSkills Norway

WorldSkills Norway vurderer å arrangere Yrkes-NM to år på rad, både i 2025 og 2026, for å komme tilbake til den vanlige syklusen med partallsår. Endelig beslutning tas på styremøtet 4. september.

Yrkes-NM er en yrkeskonkurranse som arrangeres hvert andre år for lærlinger og unge fagarbeidere, og avholdes normalt på et utvalgt sted i landet. Tidligere har mesterskapet blitt arrangert i samarbeid med Akershus Fylkeskommune i 2018 og i Sørlandshallen i Kristiansand i 2022, i samarbeid med Agder Fylkeskommune.

Yrkes-NM 2024 var opprinnelig  var opprinnelig satt til uke 43 i år, men har ble bestemt flyttet til 1.-3. april 2025 og skal arrangeres i samarbeid med Vestland Fylkeskommune og lokale opplæringskontor

To hovedforslag på bordet

For å komme tilbake til den vanlige syklusen med partallsår, vurderes det nå å arrangere Yrkes-NM både i 2025 i Førde og deretteri det påfølgende år 2026. Dette ville innebære at Yrkes-NM avholdes to år på rad, noe som krever en snarlig beslutningsprosess for å velge hvilken fylkeskommune som skal være medarrangør for mesterskapet i 2026, dersom styret godkjenner forslaget.

På styremøtet i september ligger to hovedforslag på bordet: 

  1. Yrkes-NM arrangeres i partallsår: Dette forslaget innebærer at Yrkes-NM må arrangeres både i 2025 og 2026 for å gjenopprette den vanlige syklusen.

  2. Tidspunkt for arrangementet: Det foreslås også å legge Yrkes-NM til februar. Som et vinterarrangement krever dette særskilte drøftinger med fag som normalt har sine konkurranser utendørs, for å sikre optimale forhold for alle deltakerne.

Mulige tidspunkt for fremtidige Yrkes-NM i 2026 og 2028 (se stolper i rødt):