WorldSkills Norway og statsbudsjettet 2025

Publisert

Medaljevinnerne Skole-NM 2023

– WorldSkills Norway søker stabile økonomiske rammevilkår for å sikre kjernevirksomhet i årene som kommer, sier daglig leder Bjørnar Valstad. Foto: WorldSkills Norway

WorldSkills Norway har søkt Kunnskapsdepartementet om 4 millioner kroner i ekstramidler over statsbudsjettet for 2025. Støtten er avgjørende for å sikre videreføring av nasjonale yrkeskonkurranser, som Skole-NM og Yrkes-NM, samt Norges deltakelse i internasjonale konkurranser med Yrkeslandslaget.

I 2024 mottok WorldSkills Norway totalt 6,2 millioner kroner fra Utdanningsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet, inkludert 2,1 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett til yrkeskonkurranser og Skole-NM. Denne midlertidige økningen har bidratt til å opprettholde viktige aktiviteter, men organisasjonen søker nå om videreføring av tilskuddet for 2025 for å sikre stabile rammer.

– Skole-NM er en viktig arena for motivasjon, læring og rekruttering til yrkesfag, og det er avgjørende at vi har økonomi til å sikre gjennomføring for de kommende årene. Det hjelper ikke mye å få midler ett år om det ikke følges opp videre, sier Bjørnar Valstad, daglig leder i WorldSkills Norway.

Behov for langsiktig finansiering

WorldSkills Norway har søkt om et årlig tilskudd på 4 millioner kroner for 2025. Dette vil sikre forutsigbar finansiering og mulighet til å opprettholde de nasjonale konkurransene og den internasjonale representasjonen som en del av Yrkeslandslaget.

– Vi opplever stor politisk støtte for våre aktiviteter, og håper statsbudsjettet for 2025 kan gi oss den nødvendige stabiliteten til å fortsette vårt arbeid med å fremme yrkesfag, sier Valstad.

WorldSkills Norway spiller en viktig rolle i å heve statusen til yrkesfaglig utdanning og sikre Norges deltagelse i prestisjetunge internasjonale konkurranser som Yrkes-VM.