Yrkeslandslaget fortjener mer oppmerksomhet

Publisert

Det norske Yrkeslandslaget under Yrkes-VM 2024 i Lyon, Frankrike.

Foto: WorldSkills Norway

I to nylige kommentarartikler, publisert på Dagens Medisin og FriFagbevegelse, understreker Helge Sporsheim, nestleder i Yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet og journalist Leif Martin Kirknes behovet for økt oppmerksomhet rundt Yrkeslandslaget.

Begge argumenterer for at større støtte til yrkesfag og yrkeskonkurranser er avgjørende for Norges fremtidige konkurransekraft.

Helge Sporsheim, nestleder i Yrkesseksjon helse og sosial, uttrykker i en kommentar på Dagens Medisin viktigheten av å satse på ungdom og yrkesfag.

– Fremtidens arbeidsmarked vil trenge flere dyktige fagarbeidere, og det er vårt ansvar å legge til rette for dette, skriver han.

Sporsheim poengterer at Yrkeslandslaget bidrar til å heve statusen til yrkesfagene og fortjener større oppmerksomhet.

Denne tanken underbygges i en lignende artikkel på FriFagbevegelse, der det påpekes at landslaget i yrkesfag ofte havner i skyggen av annen norsk landslagsaktivitet. Journalist Leif Martin Kirknes reflekterer over den manglende supporterkulturen rundt Yrkeslandslaget, og hvordan yrkeskonkurranser kan være med på å bygge opp Norges fremtidige fagkompetanse.

Det er utfordringer med rekruttering til flere fagfelt, spesielt innen IT og fornybar energi, likevel deltar ikke Norge og måler hvor vi står målt mot resten av verden.

– Yrkes-VM kan brukes som en måling på nivået på norske fagarbeidere. Hvis vi sakker akterut her, kan Norge tape global konkurransekraft, sier Kirknes.

Han stiller også spørsmål ved hvorfor ikke Norge stiller med flere fag:

–  Av 63 mulige fag, stilte Norge til VM i 14 av dem. All ære til fagene som stilte og miljøene som står bak dem, men det er også store svarte hull i det norske lagoppsettet innenfor temaer der vi som nasjon enten har ambisjoner om å være gode, allerede er gode, eller områder der vi burde være gode. Slik som VM i IT-sikkerhet og VM i fornybar energi for eksempel. Eller VM i en hel horde av ulike industrifag innen det meste av buzzord man har hørt siste åra, slik som blant annet robotikk, industri 4.0 og digital konstruksjon.

Les mer på Dagens Medisin og FriFagbevegelse.

WorldSkills Norway: Økt støtte til Yrkeslandslaget er en investering i fremtiden

Bjørnar Valstad, daglig leder i WorldSkills Norway, støtter Leif Martin Kirknes' og Helge Sporsheims oppfordring om større oppmerksomhet rundt Yrkeslandslaget:

– Yrkeslandslaget representerer noe av det beste Norge har innen fagkompetanse. Ved å øke synligheten og støtte fra samfunnet, kan vi bidra til å løfte landslaget og gi norske ungdommer en reell sjanse til å prestere godt. Det bidrar til økt status til yrkesfagene og sikre at norske fagarbeidere holder et verdensledende nivå, sier Valstad.

– Dette er en investering i fremtiden, både for ungdommen og for Norges konkurransekraft.