Yrkesfag dominerer etterspørselen
77 prosent av bedriftene rapporterer at de mangler ansatte med fag- og svennebrev, og behovet er spesielt stort innen teknologi- og industrifag (3 670 ubesatte stillinger), elektro og datateknologi (2 850) samt bygg- og anleggsteknikk (2 780). Til tross for økt interesse for yrkesfag blant ungdom, er det fortsatt langt fra tilstrekkelig til å dekke etterspørselen i arbeidslivet.
Konsekvenser for næringslivet
Mangelen på kompetanse skaper betydelige utfordringer for norske bedrifter:
- 38 prosent har tapt kunder eller markedsandeler.
- 43 prosent har skrinlagt eller utsatt planlagte utvidelser.
- 24 prosent har måttet redusere virksomheten.
De hardest rammede bransjene er industri, bygg og anlegg, transport og handelsnæringen.
Kompetansebehov på alle nivåer
I tillegg til fagbrevkompetanse er det stor etterspørsel etter fagskoleutdannede (68 prosent av bedriftene etterspør dette), samt kandidater med bachelor- (63 prosent) og masterutdanning (49 prosent). Også IKT-kompetanse er kritisk, spesielt knyttet til kunstig intelligens (KI). Hele 67 prosent av bedriftene mener de mangler nødvendig kompetanse for å implementere KI-løsninger.
Veien videre: Utdanning må matche næringslivets behov
NHOs kompetansebarometer peker på behovet for et tydeligere fokus på yrkesrettet utdanning, sterkere samarbeid mellom skoler og næringsliv, samt tiltak for å styrke livslang læring i arbeidslivet. Det partssammensatte Kompetansereformutvalget la i januar frem NOU-en Felles ansvar, felles gevinst, som nå må følges opp med konkrete ressurser og tiltak.
Den store mangelen på yrkesfaglig kompetanse understreker hvor avgjørende det er å satse på fagutdanning – både for den enkelte, for næringslivet og for norsk økonomi.