En kjent misforståelse er for eksempel at man ikke kan ta mer utdanning hvis man velger yrkesfag. Det er feil, alle har rett til å ta studiekompetanse etter fagbrevet hvis man ønsker. Det finnes høyere yrkesfaglige utdanningstilbud.
Å ta en fagutdanning handler om mye mer enn å lære seg en enkel jobb.
"Yrkesfag passer for teoritrøtte" er en annen utbredt misforståelse. Det norske arbeidslivet er kompetansekrevende og fagarbeidere må stadig å utvikle seg. Fagarbeider lærer både gjennom arbeidsutførelsen, i planlagte lærings- og innovasjonsaktiviteter på arbeidsplassen og i utdanningssystemet.
Men yrkesfaglig utdanning læres på en annen måte der praktiske og teoretiske kompetanser trenes opp – og hvor kunnskap er en naturlig del av det hele.
Men får min sønn eller datter jobb?
Rekruttering av faglærte varierer mellom ulike bransjer og sektorer, fra å være den eneste utdanningen som er sertifisert, til å være en av mange yrkesgrupper som rekrutteres. Ansettelsemønstrene variere også geografisk.
Ingen utdanninger i Norge garanterer en jobb i forkant, og det kan heller ikke yrkesutdanningene gjøre. Men mange får jobb, og mange kan bruke kompetansen de har utviklet gjennom å ta et fagbrev i andre yrker og roller.
Det er de yrkesfaglige utdanningene som gjør unge tidlig kjent med arbeidslivet – hvordan det fungerer og hvilke forventninger som stilles.
Visste du at man som lærling får lønn under utdanning? De aller fleste som tar fagbrev har lite eller intet studielån.
Nettsiden utdanning.no har flere råd til hvordan støtte de unge i sine valg.