- Du må være mentalt sterk, en som kan takle stressende situasjoner og uforutsette ting, være utadvendt, kunne bygge relasjoner til folk og ha litt språkkunnskaper og selvsagt god kunnskap i faget ditt, sier Marie Helseth (19), om det å trene seg opp til å delta i yrkes-VM.
Det var Fagbladet som først omtalte saken. Da 19-åringen fra Ålgård fikk vite at hun skulle delta ble hun svært glad, sier hun til lokalavisen Gjesdalbuen.
– Jeg tenkte «wow! For en opplevelse å få være med på». Det er ikke så mange som har hørt om VM innen yrkesfag, og når jeg møter folk spør de hvilken sport jeg skal delta i, sier hun og smiler.
Anerkjennelse
19-åringen fra Ålgård går sitt andre år som lærling som helsefagarbeide på Stavanger universitetssjukehus (SUS). Her ble hun plukket ut som en til å representere Norge i Worldskills som arrangeres i Kina i oktober.
– Jeg er utrolig glad for å ha fått denne muligheten. Det gir meg en anerkjennelse og bekreftelse på at jeg gjør en god jobb, sier Helseth.
Worldskills er verdens tredje største internasjonale arrangement etter sommer-OL og fotball-VM. I andre mesterskap er en vant med at den som kommer først i mål, vinner. Så hvordan måles den beste i yrkes-VM?
Utøverne får ulike oppgaver som å starte lungeredning på en pasient, eller redde noen som har falt om. De må vise hvordan de går frem ved å snakke med pasienten og hvilke redningsoppdrag de vil utføre. Ifølge Fagbladet blir deltakerne målt på alt fra hygiene, til hvor god de er på å kommunisere med pasientene til ergonomi. Totalt kan en få hele 700 poeng.
Utøverne jobber fra scenen og må takle press og stress ved at mange sitter og ser på.
Trener seg opp
Marie Helseth får støtte fra Stine Kipperberg som tidligere har vunnet yrkes-EM og Yvonne Soggemoen som er Fagforbundets prosjektansvarlig for Worldskills. De jobber for å gjøre Helseth klar for oppgavene og utfordringene som kan møte henne i Kina i oktober.
- Jeg har allerede begynt med knallhard jobbing ved siden av turnusjobben min på sykehuset. Jeg går enda i lære og skal ta fagprøven til våren, sier 19-åringen.
Å øve til et verdensmesterskap og fagprøve går hånd i hånd. Forskjellen er at hun i Kina må snakke på engelsk, som også kanskje blir en av de største utfordringene hennes.
- Jeg spør ofte pasientene mine om jeg kan få lov til å fortelle hvorfor jeg tar blodtrykket for eksempel, på engelsk, sier hun.
19-åringen bruker mye tid på å se Youtubefilmer på engelsk hvor de utfører redningsoppdrag og lignende. Det hjelper henne til å bygge opp et vokabular på språket.
Senere i vår skal hun også testes på et kjøpesenter hvor de kan forvente å få mye folk rundt for å se hvordan hun takler stress.
Travle dager
Det er travle dager på 19-åringen. Fra en fulltidsjobb som lærling til trening og øvelser om kvelden.
Til høsten skal Helseth begynne på påbygg slik at hun har studiekompetanse i tillegg til fagbrevet. Hva som er målet etter den tid vet hun ikke.
– Jeg tenker dette er en mulighet til å bygge erfaringer videre på det jeg kan fra før, sier hun.
Å komme så langt som mulig i verdensmesterskapet er det hun for tiden legger mest vekt på, og som hun har som drøm nå.
– Hva tror du om sjansene dine i VM?
– Jeg tror sjansene kan være gode, da jeg har et veldig godt team til å bygge meg. Jeg tror at jeg kan klare å leve meg godt inn i oppgavene selv under press, forteller Helseth.
Kilde: lokalavisen Gjesdalbuen.