Toni Mudenia skal til Yrkes-VM 2024 i Lyon, Frankrike

Publisert

Toni Mudenia

Toni Mudenia. Foto: WorldSkills Norway

Toni Mudenia (20) er tatt ut til det norske Yrkeslandslaget og skal konkurrere i gullsmedfaget under Yrkes-VM i Lyon, Frankrike 10.-15. september 2024. Toni vokste opp i Spydeberg, Østfold, og bor nå i Horten hvor hun jobber som gullsmed hos Ilda Design.

Kort om Toni Mudenia

Alder: 20 år
Fag: Gullsmed
Kommer fra: Spydeberg, Østfold
Bor: Horten
Bedrift/skole: Ilda Design, Horten
Lokale medier: Smaalenene avis, Gjengangeren, Fredriksstad Blad, NRK Østfold

Pressebilder av Toni Mudenia (Flickr)

– Hvor jobber du i dag?

I dag jobber jeg hos Ilda Design, en gullsmed i Horten. Vi driver med salg av smykker, spesialoppdrag og noe reparasjoner.

– Hva var det som inspirerte deg til å velge ditt yrkesfag?

Jeg var veldig usikker på hva jeg egentlig skulle utdanne meg til, alt jeg visste var at det måtte være innenfor det kreative og kunstneriske. Så jeg startet på design- og håndverkslinja på Mysen vgs. Planen var å bli interiørarkitekt, siden skolen tilbød denne linja, men en ny interesse ble vekket under en sløydtime hvor vi skulle lage en kobberrose. Vi rakk dessverre aldri å bli ferdig med den, men den ene timen var alt jeg trengte. To uker før søknadsfristen fant jeg og min daværende lærer en skole i Agder, cirka fem timer unna med bil. Som en spøk spurte jeg mine foreldre om jeg kunne flytte dit og studere for å bli gullsmed, og søkte dagen etter, siden jeg faktisk fikk lov.

– Beskriv utdanningsveien som har ledet deg til der du er i dag. Hva verdsetter du mest ved din fagutdanning?

Etter design og håndverk i Mysen, gikk jeg på sølv- og gullsmedlinja på Setesdal vgs avdeling Valle. Her var jeg i ett år og lærte de grunnleggende teknikkene i faget. Jeg synes det var veldig gøy med de ukentlige designoppgavene vi hadde, og synes det var en fin måte å gjøre det gøy å lære på, det funket i alle fall for meg. Vi fikk også muligheten til å delta på Lagvis utstillingen i Oslo 2021, hvor vi ble veiledet av en designer, Tove Hertzberg, som da jobbet med Fjellreinskulen. Da hadde vi som oppgave å lage et smykke med tema "Neste Generasjon". Alle i klassen lagde hvert sitt smykke, og til slutt ble to elever valgt ut for å kunne bli med på utstillingen. Jeg var en av de heldige, og min sølje som jeg kalte "Samenes Skytsengel" fikk være med. Det var den første ordentlige prestasjonen min, og jeg er enda stolt. Dette prosjektet førte også til et videre samarbeid mellom meg og Fjellrein, og jeg fikk designe nye søljer for dem som de solgte på sine sider. Vi gjentok dette i 2023, og i februar 2024 ble enda en ny sølje lansert. Dette fikk meg også til å starte mitt eget firma, Mūdenia Design. Her har jeg mine egne kolleksjoner, og gjør også spesialoppdrag. Ideen om å starte eget fikk jeg ganske fort etter at jeg startet utdanningen, og gleder meg til å få bygge opp firmaet mitt.

– Når planlegger du å ta ditt fagbrev?

Jeg skal ta mitt svennebrev så fort som mulig, tidlig denne sommeren i 2024. Selv om jeg ikke har visst at jeg skal bli gullsmed så altfor lenge, er det fortsatt det jeg er aller mest sikker på, og det betyr virkelig mye å kunne kalle meg en ordentlig gullsmed. Det ligger en stolthet i det.

– Hvordan føles det å være en del av det norske Yrkeslandslaget 2024?

Det er veldig kult, er det ikke? Det finnes nesten ikke en bedre måte å vise engasjement i faget sitt, og dette er en gyllen mulighet for å virkelig få fram sitt beste og pushe grensene sine. Gullsmedfaget er også et veldig lite fag, og det vises dessverre ikke så mye fram. Å kunne trekke mer oppmerksomhet mot faget, og være med å rekruttere flere unge til å ta utdanningen og holde liv i faget, er jeg glad for å ta del i.

– Hvilke forventninger har du til din egen innsats under Yrkes-VM 2024?

Målet jeg har for VM i Lyon er så "enkelt" som å gjøre så godt jeg kan, og ikke rote til noe skikkelig. Jeg er fortsatt forberedt på at det kan skje, det er tross alt ikke noe man gjør hver dag, og jeg ser for meg at det blir noen stressende dager. Hadde vært gøy å ikke havne på sisteplass da, så vi sikter jo selvsagt på det.

– Hvordan forbereder du deg til Yrkes-VM 2024?

Jeg jobber mye med Worldskills test projects for gullsmedfaget, som er avanserte oppgaver man kunne møtt på i konkurranse. Jeg og Camilla (min sjef og ekspert) går grundig gjennom kriterier for bedømming, og hva som er den beste måten å løse oppgavene på. Jeg liker også å prøve litt ting på egen hånd, så det er ikke alltid jeg spør Camilla om beste løsning før jeg prøver noe. Av og til funker det veldig bra, men det er jo testing og feiling. Jeg jobber også med konkrete teknikkoppgaver, hvor jeg kun gjør denne ene teknikken en hel dag. Heldigvis synes jeg alt dette er gøy, og ingen dager blir slitsomme av den grunn.

– Hvordan tror du at deltagelse i Yrkes-VM 2024 kan påvirke din fremtidige karriere?

Det er en viss stolthet og troverdighet som kommer tydelig fram når man representerer sitt fag på denne måten. Ikke minst viser man engasjement. VM-uka er også en stressende uke, hvor man jobber under mye press, med dårlig tid og mange distraksjoner. Å kunne mestre og prestere i slike situasjoner er en god ferdighet å ha med videre inn i arbeidslivet. Jeg tror virkelig man kan få nytte av denne erfaringen.

– Hva driver du med på fritiden?

Jeg elsker å tegne, noe jeg har gjort så lenge jeg kan huske, og har også den senere tid utforsket mer med maling, og jobber med å bli bedre her. Jeg adopterer nye hobbyer stadig vekk, og for tiden er det hekling av små figurer eller annet man ikke trenger, leireforming, tegning, maling og smykkedesign det går i. Jeg har også en interesse for steiner, sånne man kan finne på bakken, og samler på dem. Er de kule nok får de en hedersplass på tv-bordet!

Les også:
Beste poengsum til gullsmed Toni i svensk mesterskap
Yrkeslandslaget 2024
Kort om Yrkes-VM 2024
  • Hvem: Yrkes-VM er verdens største yrkeskonkurranse for unge fagarbeidere
  • Hvor: Lyon, Frankrike
  • Når: 10.-15. september 2024
  • Deltakere: Ca. 1.500 deltakere fra over 65 land og regioner
  • Konkurransefag totalt: 62
  • Yrkes-VM er en internasjonal konkurranse for unge fagarbeidere. Konkurransen arrangeres hvert 2. år, og er en viktig arena for å fremme yrkesfag og kompetanse.
  • I Yrkes-VM konkurrerer deltakerne i ulike fag, fra bygg og anlegg til kreative fag og informasjonsteknologi. Konkurransen er utformet slik at den tester deltakernes praktiske ferdigheter og kunnskaper.
  • Yrkes-VM er en stor begivenhet, og tilttrekker seg hundretusenvis av besøkende. Konkurransen er også en viktig arena for å bygge nettverk og samarbeid mellom yrkesfaglige miljøer fra hele verden.